Despre

– câte ceva despre Ceva Bun –

 

_arlesbistro2 Ceva Bun – magazin online de cultură culinară – s-a născut din experienţă dar mai ales din pasiune, din dragostea pentru scris şi pentru subiectele care merită cu siguranţă a fi scrise: cele care bucură mintea şi trupul.  Şi nu există literatură mai sinceră şi artă mai onest apreciată decât cea culinară. Căci ce formă de artă a fost pusă vreodată – la cel mai propriu mod –  în slujba umanităţii, decât cea care o întreţine şi împlineşte?

Apropiaţi ai regilor, dar şi unelte ale duşmanilor acestora, bucătarii au făcut istorie influenţând succesiuni, unind şi dezbinând regate. Pofta de condimente a descoperit lumea iar pe mirodenii s-au construit imperii.

Mesele marchează orice eveniment, sărbătoresc şi comemorează. Ritualice şi tradiţionale, moderne sau extravagante, simple sau alambicate, reţetele culinare fac parte din viaţa noastră la orice nivel. Fără de ele n-am fi.

De aceea, am transferat investiţia de suflet făcută în realizarea lui Bistro Arles, unica bistro-librărie din România, şi scurta experienţă acumulată în preajma lui Raymond Gomez  (probabil cel mai bun bucătar care a activat în România ) în bucătăria de la Crown Plazza, în ingrediente de bază ale acestei reţete on-line.  Vom adăuga condimente, mirodenii, picanterii.

Mânâncă sau vei fi mâncat, filosofia primară a supravieţuirii, nevoia de a mânca – aflată la baza piramidei nevoilor lui Abraham Maslow – reprezintă doar punctul de plecare pe drumul cel bun, către ceva bun. Ne vom lăsa duşi de instincte, dar ne vom rafina simţurile, vom păstra contactul cu tradiţia,  fără să ne fie frică să privim dincolo de ea.

Totul pentru a face ceva bun – numai bun de pus pe masă.

Emanuel Ciocu,

mâncător şef