Chiftelele de post reprezintă punctul de plecare pentru multe alte reţete fără carne (marinate sau în mâncăruri) însă dificultatea unor astfel de chiftele nu constă atât în a le găsi ingredientele din care să le faci (se pot face aproape din orice legume), cât să găseşti elementul care să le lege în lipsa oului care, în acest caz, este glutenul din cereale. Reţeta de faţă este realizată din năut fiert însă, la fel de bine, se poate realiza din alte “fasoloase”: boabe de linte, boabe de fasole, mazăre galbenă, etc.

Prima parte a reţetei constă în pregătirea ingredientelor (fierbere, prăjire, etc.), urmată de formarea masei şi prăjirea chiftelelor.

Reţetă: Chiftele de post

 

Sumar: Reteta de chiftelute de post

chiftele-de-post

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme năut fiert
  • 250 grame fulgi de ovăz
  • 130 grame pesmet
  • 3 linguri făină
  • 3 vinete potrivit de mari
  • 250 grame ciuperci
  • 200 grame de nuci decojite sau seminţe de floarea soarelui fără coajă.
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 linguri frunze de pătrunjel tocat
  • 2 linguri frunze de mărar tocat
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • 1 linguriţă busuioc uscat
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara
  • 1 linguriţă rasă chimion
  • 1 vârf de cuţit de praf de copt
  • 4 linguri de ketchup
  • 6 linguri de sos de soia
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 170 de grade.
  2. Înţepaţi vinetele de două trei ori cu o fruculiţă şi puneţi-le într-o tavă împreună cu ciupercile întregi (curăţate de urmele de pământ).
  3. Coaceţi vinetele şi ciupercile pentru 30-40 de minute. Lăsaţi-le să se răcească.
  4. Prăjiţi nucile sau seminţele de floarea soarelui, la foc mic, pentru cinci minute într-o tigaie neaderentă fără ulei. Lăsaţi-le la răcit.
  5. Curăţaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă. Lăsaţi-o să se răcoarească.
  6. Treceţi la prepararea masei de chiftele.
  7. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
  8. Zdrobiţi boabele de năut cu o furculiţă.
  9. Adăugaţi ceapa sotată şi răcorită.
  10. Tocaţi într-un mixer nucile sau seminţele.
  11. Tocaţi într-un mixer ciupercile şi adăugaţi-le.
  12. Tocaţi vinetele şi adăugaţi-le.
  13. Adăugaţi sosul de soia şi ketchup-ul.
  14. Adăugaţi fulgii de ovăz, pesmetul, praful de copt şi făina.
  15. Adăugaţi verdeaţa, 1 lingură rasă de sare, o linguriţă rasă de piper şi restul condimentelor (chimion, nucşoară, bucuioc şi oregano uscat).
  16. Frământaţi bine până se formează o masă de consistenţa chiftelelor din carne (dacă e cazul, în funcţie de consistenţă, mai adăugaţi lichid sau făină).
  17. Lăsaţi masa să se odihnească jumătate de oră pentru a se lega glutenul.
    Probaţi componenţa chiftelelor: formaţi şi prăjiţi o chiftea pentru a verifica conţinutul de sare şi consistenţa.
  18. Formaţi chiftelele, treceţi-le prin făină (scuturaţi excesul) şi prăjiţi-le la foc mediu.
  19. Scoateţi chiftelele pe un şervet de hârtie pentru a le scurge de excesul de ulei.

Timp de pregătire: 1 oră

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 12

printează

Adaugă un comentariu: