Nuca de cocos e, la propriu, o nucă greu de spart. Am văzut “pe viu”  multe încercări care mai de care mai aventuroase, de la nuca de cocos strânsă în menghină şi până la încercarea unor poliţişti berlinezi de a o strivi între roata de la maşină şi bordură. Dar lucrurile sunt mai simple decât par. Chiar dacă are o coajă tare, nuca de cocos are şi punctele ei slabe, exact acolo unde trebuie acţionat pentru a o desface. Şi, pentru a face lucrurile şi mai simple, am pregătit mai jos şi un filmuleţ de un minut şi jumătate.

cum se desface nuca de cocos

Pentru a desface nuca de cocos aveţi nevoie de un ciocan şi, opţional, de o şurubelniţă de dimeniune medie.

În primul rând, scoateţi sucul sau apa de cocos din nucă. Pentru asta întoarceţi nuca şi căutaţi cei trei “ochi”. Cu ajutorul şurubeliţei şi ciocanului, faceţi câte o gaură în fiecare “ochi”. Dacă orificiile sunt prea mici lărgiţi-le cu ajutorul şurubelniţei. Întoarceţi nuca cu orificiile în jos deasupra unui vas pentru a colecta sucul. Lichidul obţinut, de culoare transparentă, se poate bea ca atare, folosi în sucuri sau la gătit. E plin de calităţi!

Acum, să trecem la desfacerea prorpiu zisă a nucii. Punctele slabe ale nucii de cocos sunt liniile de “îmbinare”, în număr de 4 sau 5. Ele sunt cele care vor ceda pentru a vă permite să ajungeţi la miezul fructului. Ţineţi în mână sau sprijinit de o masă nuca şi loviţi-o, la fel ca în film, cu ciocanul de jur împrejur, pe “lăţime”. O să auziţi un sunet specific, sec, care vă va anunţa că coaja nucii se fisurează. Desfaceţi nuca şi scoateţi miezul cu ajutorul unui cuţit. Cel mai bine funcţionează cuţitele de grădinărit, scurte şi cu vârf curbat.

La ce puteţi folosi miezul de nucă

Nuca de cocos se poate consuma ca atare sau tăiată bucăţi în salate de fructe. Se poate răzui peste alte deserturi sau combina în prăjituri, cum sunt negresele. Pentru a obţine lapte de cocos, puneţi într-un blender puternic miezul împreună cu apă cât să îl acopere. Acţionaţi blenderul timp de câteva minute. Strecuraţi printr-un tifon rezultatul obţinut. Gata!

 

print