Coliva este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate deseturi ritualice din biserica ortodoxă a ţărilor balcanice, spre bucuria celor care o primesc, în special a copiilor. Conform wikipedia.org (care citează lucrarea Liturgica Specială,  de cf. Pr. Prof. dr. Ene Braniște) “Coliva (în limba greacă Κόλλυβα, în limba sârbă кољиво, în limba bulgară коливо) este un aliment care se folosește pentru ritualuri religioase (se dă de pomană la parastase și înmormântări) și se pregătește din grâu dat la piuă sau din arpacaș (orz măcinat dur). Coliva este o ofrandă adusă de credincioşi la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru uşurarea sufletelor celor răposați, de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică. Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, creștinul se îngrijește să facă o colivă pe care s-o aducă la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite.”

Cunoscută cu precădere în Moldova, Oltenia şi Muntenia sub această formă, reţeta  colivă diferă de la regiune la regiune şi de la casă la casă însă în majoritatea colivelor găsim grâu/arpacaş fiert, nucă, zahăr şi mirodenii parfumate. Jos e doar una dintre variante.

Reţetă: Colivă

coliva

Ingrediente:

  • 800 grame arpacaş
  • 500 grame zahăr
  • 500 grame nucă măcinată
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 linguri scortisoara macinată
  • 10 ml esenţă de rom
  • 200 grame biscuiţi simpli (opţional)
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 lingură cacao
  • zahăr pudră sau fulgi de nucă de cocos, bombonele (pentru ornat)
  • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

  1. Spălaţi arpacaşul în mai multe ape reci (4-5).
  2. Puneţi arpacaşul la fiert cu 2 litri de apă rece.
  3. Fierbeţi arpacaşul la foc foarte mic (sau mai sigur în cuptor) până când boabele au absorbit aproape toată apa şi s-au înmuiat.
    [note]Coliva nu se amestecă pe parcursul fierberii. Vasul se mişcă doar pe foc de câteva ori pentru a preveni lipirea boabelor.[/note]
  4. Adăugaţi un vârf de cuţit de sare, 500 grame de zahăr şi coaja de lămâie şi mai fierbeţi la foc mic încă 10-15 minute.
  5. Luaţi de pe foc, acoperiţi şi lăsaţi să se răcească până a doua zi lent.
  6. A doua frământaţi cu mâna amestecul împreună cu 500 de grame de nucă măcinată, scorţişoara, esenţa de rom şi zahărul vanilat.
  7. Dacă este prea moale amestecul, adăugaţi biscuiţi populari pisaţi până când se leagă pentru a putea fi modelat.
  8. Se formează coliva într-o formă ovală sau rotundă, înaltă de 6-8 centimetri, sau  pe un platou.
  9. Se pudrează cu nucă de cocos sau zahăr pudră.
  10. Se pudrează cu cacao în formă de cruce în mijocul colivei.
  11. Opţional, se decorează cu bombonele.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de pregătire: 2 ore şi 30 de minute

Porţii: 12-16

print

2 Comentarii

  1. Ca orice coliva si aceasta esta buna dar…. cu greseli gramaticale:
    – pct.6= mâana ?
    – pct. 8= de in loc de Se
    – pct. 10=Se cacaoa ?

Comments are closed.