Pilaful de orz perlat sau din arpacaş este o mâncare pe cât de simplă în aparenţă pe atât de rafinată în rezultatul final. O mâncare atât de săţioasă încât nu are nevoie de carne aşa că poate rămâne o reţetă vegetariană sau chiar de post. Singura diferenţă între reţeta preparată cu orz sau arpacaş este cantitatea de apă de care au nevoie cerealele pentru a fierbe. Orzul perlat are nevoie de un raport de 3 unităţi de lichid (supă în cazul de faţă) la una de orz, pe când pentru arpacaş este nevoie de 3 unităţi şi jumătate de lichid pentru a fierbe.
[readalso]Vezi şi reţeta de pilaf de orez.[/readalso]
Reţetă: Pilaf de orz sau arpacaş
Ingrediente:
- 1 cană de orz perlat sau arpacaş
- 3 căni de supă de legume sau pui (3,5 pentru arpacaş – vezi explicaţia mai sus)
- 1 ceapă medie
- 2 morcovi
- 1 ardei roşu (opţional)
- 3 căţei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriţă rasă de nucsoara măcinată
- 1 lingură rasă de chimion măcinat
- 3 linguri pastă de tomate
- 6-7 linguri ulei (preferabil de măsline)
- verdeaţă (pătrunjel şi/sau mărar)
- piper negru măcinat
- parmezan pentru servire (opţional, renunţaţi la permezan dacă doriţi o reţetă de post)
[note]Orzul perlat se poate cumpăra din magazinele de tip plafar.[/note]
Preparare:
- Verificaţi cerealele de impurităţi, clătiţi-le în apă rece şi strecuraţi-le.
- Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Curăţaţi morcovii şi tocaţi-i sau treceţi-i prin răzătoarea mare.
- Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe ardeiul.
- Încingeţi uleiul la foc mic spre mediu într-o cratiţă cu capac.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
- Adăugaţi usturoiul şi, după câteva secunde, morcovul.
- Sotaţi încă câteva minute.
- Adăugaţi orzul sau arpacaşul şi sotaţi-l preţ de câteva minute.
- Adăugaţi supa.
- Fierbeţi timp de 70-80 de minute, la foc mediu, sub capac, amestecând din când în când. La jumătatea timpului adăugaţi pasta de tomate, ardeiul, foaia de dafin, nucşoara şi chimionul.
- Când cerealele sunt aproape fierte şi la suprafaţa lor au mai rămas doar 1-2 degete de lichid, luaţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi-o acoperită încă 15-20 de minute.
- Luaţi capacul, amestecaţi uşor cu verdeaţa tocată.
- Serviţi simplu, cu parmezan ras şi/sau cu ciuperci la grătar.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute
Porţii: 3