O supă cremă rafinată, prea puţin cunoscută la noi dar foarte apreciată în restaurantele din întreaga lume, supa cremă de sparaghel are origini franco-belgiene şi a fost adoptată peste tot. Ingredientul de bază este, evident, sparanghelul (Asparagus officinalis), verde şi cât mai proaspăt cu puţină pentru a-şi etala gustul şi dulceaţa.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

  • 600 grame sparanghel verde
  • 60 grame unt
  • 1 lingură de făină
  • 1 tulpină mică de praz
  • 2 litri supă de legume
  • 2 gălbenuşuri
  • 4 linguri de smântână

Preparare:

  1. Spălaţi bine tijele de sparanghel.
  2. Îndepărtaţi partea lemnoasă a tijelor de sparanghel (3-5 cm).
  3. Puneţi la fiert partea lemnoasă a tijelor de sparanghel în supă. Fierbeţi 20 de minute, scoateţi-le şi aruncaţi-le. Păstraţi supa.
  4. Partea crudă a tijelor de sparanghel se taie în bucăţi.
  5. Îndepărtaţi foile exterioare ale prazului şi tocaţi-l.
  6. Topiţi untul într-o oală.
  7. Adăugaţi şi sotaţi 30 de secunde prazul, fără să-şi schimbe culoarea.
  8. Adăugaţi făina şi amestecaţi.
  9. Adăugaţi sparanghelul şi supa de legume.
    [tip]Pentru decor, puteţi fierbe câteva vârfuri de sparanghel separat şi să le adăugaţi la servire.[/tip]
  10. Fierbeţi 30-40 de minute, amestecând din când în când, până când sparanghelul este bine pătruns.
  11. Faceţi un liezon din smântână şi gălbenuşuri.
  12. Luaţi supa de pe foc şi pasaţi-o.
  13. Încorporaţi în supa fierbinte amestecul de smântână şi gălbenuş de ou.
  14. Asezonaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat.

Supa cremă de sparanghel se serveşte cu crutoane de pâine stropite cu unt.

print