O supă cremă rafinată, prea puţin cunoscută la noi dar foarte apreciată în restaurantele din întreaga lume, supa cremă de sparaghel are origini franco-belgiene şi a fost adoptată peste tot. Ingredientul de bază este, evident, sparanghelul (Asparagus officinalis), verde şi cât mai proaspăt cu puţină pentru a-şi etala gustul şi dulceaţa.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
- 600 grame sparanghel verde
- 60 grame unt
- 1 lingură de făină
- 1 tulpină mică de praz
- 2 litri supă de legume
- 2 gălbenuşuri
- 4 linguri de smântână
Preparare:
- Spălaţi bine tijele de sparanghel.
- Îndepărtaţi partea lemnoasă a tijelor de sparanghel (3-5 cm).
- Puneţi la fiert partea lemnoasă a tijelor de sparanghel în supă. Fierbeţi 20 de minute, scoateţi-le şi aruncaţi-le. Păstraţi supa.
- Partea crudă a tijelor de sparanghel se taie în bucăţi.
- Îndepărtaţi foile exterioare ale prazului şi tocaţi-l.
- Topiţi untul într-o oală.
- Adăugaţi şi sotaţi 30 de secunde prazul, fără să-şi schimbe culoarea.
- Adăugaţi făina şi amestecaţi.
- Adăugaţi sparanghelul şi supa de legume.
[tip]Pentru decor, puteţi fierbe câteva vârfuri de sparanghel separat şi să le adăugaţi la servire.[/tip] - Fierbeţi 30-40 de minute, amestecând din când în când, până când sparanghelul este bine pătruns.
- Faceţi un liezon din smântână şi gălbenuşuri.
- Luaţi supa de pe foc şi pasaţi-o.
- Încorporaţi în supa fierbinte amestecul de smântână şi gălbenuş de ou.
- Asezonaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat.
Supa cremă de sparanghel se serveşte cu crutoane de pâine stropite cu unt.