O reţetă de post care poate fi la fel de bine o garnitură excelentă pentru fripturi. Secretul constă în fierberea corectă a orezului şi răcirea lui. Mai mult chiar, cel mai potrivit pentru această reţetă de orez cu ciuperci, mazăre și ardei este un rest de orez care a stat peste noapte în frigider. Aşa cum procedează asiaticii, din Bangkok până în Tokio.
[readalso]Vezi aici și rețeta de orez cu legume la wok.[/readalso]
Reţetă: Orez cu ciuperci, mazăre și ardei
Ingrediente:
- 1 cană de orez
- 2 căţei de usturoi
- 250 grame ciuperci
- 1 ardei gras roşu
- 1 cană mazăre congelată
- 1 lingură rasă pudră de curry
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Fierbeţi orezul în 2 căni de apă rece. Urmăriţi instrucţiunile de aici.
- Lăsaţi orezul să se răcească.
- Spălaţi ciupercile şi tăiaţi-le în sferturi (sau felii groase, dacă sunt mai mari).
- Scoateţi cotorul cu seminţe al ardeiului şi tăiaţi-l în cubuleţe cu latura de 5-6 milimetri.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie.
- Adăugaţi ciupercile şi sotaţi-le, amestecând din când în când, până când lichidul lăsat de ciuperci scade şi prind din nou a se rumeni.
- Adăugaţi ardeiul şi mai sotaţi 2-3 minute.
- Adăugaţi pudra de curry, mazărea şi o cană de apă.
- Fierbeţi până când lichidul scade la jumătate.
- Adăugaţi orezul şi usturoiul. Amestecaţi bine.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Orezul cu ciuperci, ardei şi mazăre se serveşte ca atare, fierbinte sau la temperatura camerei.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 25 minute
Porții: 3