Zacuscă de fasole

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Combinaţie dintre o gustare şi o mâncare dragă românului, mixul de zacusca pe bază de ceapă şi gogoşar cu iahnia de fasole cu morcov este o delicatesă unică: zacusca de fasole.

Reţetă: Zacuscă de fasole

zacusca fasole_03

Ingrediente:

  • 2 kg de ceapă (plus o ceapă)
  • 1,5 kg de gogoșari
  • 2 kg de roșii
  • 600 grame de morcov
  • 1 kg de fasole boabe
  • 1 kg ulei
  • 5 foi de dafin
  • 1 lingură cimbru uscat
  • piper
  • sare

Preparare:

  1. Fierbeţi fasolea în mai multe ape. Fasolea se pune la fiert în apă fără sare, cu o ceapă curăţată dar netăiată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un clocot (fasolea nu trebuie să fie fiartă de tot). Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu.
    Înlocuiţi apa doar cu apă fierbinte.
  2. Între timp, curăţaţi morcovii şi răzuiţi-i mare.
  3. Curăţaţi ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi tăiați totul cubuleţe sau julienne.
  4. Tocaţi roşiile cu tot cu coajă şi strecuraţi-le de sâmburi.
  5. Încingeţi uleiul într-o oală mare (10-12 litri).
  6. Adăugaţi ceapa şi morcovul în ulei şi sotaţi-le până când ceapa începe să devină sticloasă.
  7. Adăugaţi gogoşarul şi, după ce şi el s-a înmuiat, stingeţi totul cu sucul roşiilor.
  8. Lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de o jumătate de oră.
  9. Adăugaţi boabele de fasole, cimbrul şi foile de dafin, sare şi piper.
  10. Fierbeţi totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apa din care a fiert, caldă.
  11. Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde şi uscate. Legaţi bine borcanele cu celofan și sau cu capac şi înveliţi-le în prosoape sau pături calde.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 2 ore și 30 minute

Porții: 20+

Zacusca cu fasole se poate consuma imediat, după răcire; se poate păstra câteva săptămâni, la rece, în frigider, sau se poate conserva după o sterilizare prealabilă.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

11 Răspunsuri la “Zacuscă de fasole”

  1. roxana

    Nu e prea mult ulei….1l ??

    Reply
    • cevabun

      Stim ca pare mult dar zacusca are o reputatie de mancatoare de ulei. Uleiul o face de tartinabilă. Prin fierbere restul ingredientelor isi pierd lichidul si ar ramane destul de seci, mai apropiate de un piure. Sincer, nu stim ce ar fi daca ai reduce cantitatea de ulei. Este o reteta traditionala, fara nicio corectie din partea noastra.

      Reply
  2. Mami

    Ce se adauga la zacusca pentru a nu-ti fi rau de ea?

    Reply
    • cevabun

      Consumul cu moderaţie?:) Chiar nu ştim. La ce fel de rău vă referiţi? Poate un alt cititor să ne lămurească.

      Reply
    • florica

      am inteles ca daca se pune morcovi nu ti mai asa rau si eu am probleme cu fiara dar am sa incerc

      Reply
  3. mona

    imi place cum arata si as vrea si eu sa o incerc dar nu vad in reteta cata fasole trebuie imi pute ti spune va rog?

    Reply
  4. Gabi

    Gogosarii trebuie copti sau se pun cruzi?

    Reply
  5. Adriana feher

    roşiile şi ardeii se pun fară coajă,ardeii se coc iar roşiile se curăţă de pielite,în acest fel nu îţi este rău.

    Reply

Lasă un comentariu