Un proverb de birt din Ardeal spune să nu-ţi mănânci banii de băutură. Noi zicem să-i mănânci lângă băutură. Să ne înţelegem, nu facem o pledoarie a alcoolului, deşi, ca toate cele din viaţă îşi are rolul şi scopul său, iar dacă tot bem să o facem cu cap. Şi stomac. Şi să vedem ce să mâncăm atunci când consumăm băuturi alcoolice.

[readalso]Vezi şi cocktailul anti-mahmureală.[/readalso]

 

ce sa mananci cand bei

Toate popoarele au o corelare relativă între ceea ce mănâncă şi ceea ce beau. Ruşii combină vodca cu peşte sărat sau conservat în ulei alături de pâine neagră şi castraveţi muraţi, ardelenii mănâncă slănină alături de pălincă, italienii mănâncă paste uleioase alături de vinuri, francezii asociază vinul cu brânzeturi grase, iar spaniolii nu concep vinul fără o tapa (tradus prin capac care acoperă paharul) din carne sărată (jamon) sau măsline. Dar ce au în comun toate aceste exemple şi care este rolul alimentelor pe care le consumăm înainte de a bea sau în timp ce o facem?

Proteine, sare, grăsimi. Adică lucruri al căror consum în cantităţi mari ar trebui să le evităm. La fel ca cel de alcool:) Ei bine, proteinele şi carbohidraţii, împreună cu grăsimile, au rolul de a întârzia absorţia alcoolului şi trecerea lui în sânge dar şi de a proteja mucoasa gastrică de acţiunea agresivă a alcoolului. În plus, sarea are rolul de a reţine apa în organism, ştiut fiind faptul că alcoolul determină pierderea acesteia resimţită prin dureri de cap. Toate astea pentru a evita sau măcar încetini intoxicarea organismului cu alcool (starea de ebrietate).

Deci, ce să mâncăm? În primul rând nu trebuie să exagerăm, nici cu mâncatul nici cu băutul. Mai apoi, nu trebuie să uităm să ne hidratăm. După ce ne-am asigurat că bem destulă apă, nu doar alcool, să trecem la mâncarea propriu zisă.

Pentru bere

Berea este prin definiţie prietena rinichilor, în sensul că îi pune la treabă. Oricine a băut câteva beri ştie. Ea provoacă şi cea mai severă deshidratare, care se lasă cu dureri de cap. Din acest motiv se asociază bine cu mâncărurile sărate (de la alune la covrigei) şi până la brânzeturi.

Printre “lucrurile” mici de acompaniat berea se numără covrigii, saleuri cu parmezan şi prosciutto, buletele de caşcaval, creveţi în foietaj şi chiar pogăcelele.

Pentru o masă mai consistentă încercaţi şi plăcintă ardelenească cu brânză sau spaghetti carbonara. Şi, de ce nu, chiar o mămăligă cu brânză. Nu îngraşă toate astea? O, ba da! Dar o să reduceţi alte dureri de cap.

Pentru vin

Vinul se cere savurat pe îndelete, aşa că necesită alimente care se digeră lent cum sunt carbohidraţii. Printre reţetele la îndemână se numără aproape orice tip paste dar, în special, paste cu usturoi, ulei şi ardei iute.  Nu sunt de ignorat cartofii fierţi în stil canariot, care au tot ce le trebuie pentru a se alătura unui vin, de la carbohidraţi la grăsimi şi sare. Şi aproape orice pizza (cu ton, cu şuncă şi ciuperci, rustică sau chiar cu legume)

Pentru tărie

Aşa cum spuneam în introducere, ardelenii, ruşii şi nordicii sunt cei mai în măsură să adauge ceva de băgat în gură alături de băuturile tari care necesită pe lângă apă (de opt ori mai mult decât cantitatea de alcool ingerată) proteine serioase şi grăsimi. Mergeţi cu încredere pe mâna peştilor graşi (somon, sardină, macrou, hering, scrumbie, etc.), a cărnii cu grăsime şi a ouălor.

Gustări uşurele de tipul: sandvişului cu somon, sandviş cu macrou, sandviş cu creveţi, sandviş cu ton sau chiar o felie de tort sandviş. Nu ignoraţi salata de ou, ouăle umplute, fie că sunt umplute cu pateu sau limbă de vită. Dă de gândit şi o salată orientală sau chiar una de boeuf. Brânzeturile grase sunt şi ele de apreciat, încercaţi o tartină cu pastă de brânză.

Cărnurile, grase şi picante, sunt ideale alături de tării: tochitura (sau varianta canariotă de carne fiesta), varză călită cu afumătură şi sarmalele, carne de porc la garniţă sau carne de porc cu usturoi şi dafin şi, în general, toate porcăriile.


Ce să nu mănânci când bei

Un subcapitol la fel de important al acestui subiect este şi ce să nu mănânci atunci când bei. În special sunt de evitat mâncărurile cu mult lichid (de tipul supelor), în special când se bea bere. Supele şi berile nu fac casă bună. Niciodată.

Un alt lucru de evitat sunt dulciurile şi chiar fructele. Cu excepţia fructelor servite ca desert alături de brânzeturi, alimentele bogate în zahăr nu fac decât să înrăutăţească lucrurile şi să faciliteze intrarea alcoolului în sânge.

De asemenea, este contraindicat să mănânci după ce ai băut mult, în special înainte de culcare. Dacă aţi băut seara, cel mai bine e să încheiaţi noaptea glorios bând apă! Multă apă, rece şi proaspătă, în ultima oră înainte de culcare face minuni. În nici un caz nu mâncaţi înainte de a vă pune în pat. Metabolismul intră într-o stare de semi-hibernare în timpul somnului şi îi pune toate funcţiile în stand-by, inclusiv digestia.

Un ultim sfat, dacă totuşi aţi exagerat cu alcoolul, încercaţi “reparaţiile” clasice: ciorba antimahmureală, ciorba de gâscă cu zeamă de varzăciorba de potroace şi, binenţeles, ciorba de burtă.

 

În rest mâncaţi dar, mai ales, beţi cu cap!

print