Plăcinta prin definiţie a Ardealului, confundată uneori cu surata ei de origine austro-ungară – langoşul, această dospitură se prepară dintr-un aluat de o simplitate dumnezeiască (făină, drojdie, apă şi sare) şi se umple cu o brânză tare la gust – simplă, dacă e iarnă –  sau cu cozi de ceapă şi mărar proaspăt dacă e vară. Greu de găsit un miros mai apetisant decât cel al unei plăcinte cu brânză friptă de o bunică gârbovită deasupra lespezii înnegrite, încinsă direct deasupra flăcării, atrăgându-şi deopotrivă nepoţii şi invidia vecinilor.

În mod tradiţional plăcinta se frige pe un bucată de tablă neagră, dar se poate prepara şi într-o bucătărie modernă, într-o tigaie neaderentă.
Versiunile de post se umplu cu varză dulce călită sau cu cartofi fierţi, amestecaţi cu ceapă călită şi boia (prin zona Banatului).

 

Reţetă: Plăcintă cu brânză

placinta ardeleneasca cu branza

Ingrediente

  • 500 grame de făină
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml apă călduţă
  • 400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
  • cozile de la o legătură de ceapă (opţional)
  • 1 legătură zdravănă de mărar proaspăt (opţional)
  • 1 linguriţă de sare
  • ulei pentru uns tigaia
  • smântănă grasă pentru servire

Preparare

  1. Cerneţi făina.
  2. Amestecaţi făina cu sarea.
  3. Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o să facă băşice 10 minute, la loc cald.
  4. Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă.
  5. Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine.
  6. Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un ştergar.
  7. Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o mărarul şi cozile de ceapă tocate.
  8. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).
  9. Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii.
  10. Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
  11. Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială.
  12. Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei.
  13. Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor).
  14. Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
  15. Procedaţi la fel cu celelalte plăcinte.
  16. Plăcintele ardeleneşti se sevesc calde sau reci, unse cu smântână.

Timp de pregătire: 90 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 6

2 Comentarii

    • Bamse, există buton de print și de e-mail sub butonul de Share pe care îl găsești sub titlul articolului sau jos, înainte de comentariile Facebook.

Adaugă un comentariu: