Aperitivele astea ungureşti – pogăcele cu jumări-, îngrăşate cu jumări şi însămânţate cu chimen în creştet,  umplu toată iarna şi primăvara casele cu bucuria mirosului lor. Potrivite lângă o ţuică sau vin, pogăcelele foşnesc când sunt scoase din cuptor. Serios, plecaţi urechea asupra lor ca să le suprindeţi frenezia, untura din interior freamătă provocator.

Din acelaşi aluat, la propriu şi la figurat, cu aluatul de foietaj, dar îndestulate cu carnea jumărilor şi aroma năucitoare a chimenului, pogăcelele vor cuceri de fiecare dată.

Reţetă: Pogăcele cu jumări

Pogăcele cu jumări

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 400 grame jumări de porc
  • 200 grame untură de porc
  • 40 grame drojdie proaspătă
  • 2 ouă
  • 50 grame zahăr
  • 650 ml lapte
  • 20 grame seminţe de chimen
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Drojdia se dizolvă în puţin lapte, se adaugă zahărul şi puţină făină şi se lasă să crească.
  2. Dupa circa o oră, se adaugă restul de lapte (călduţ) şi de făină şi se lasă să dospească încă o oră.
  3. Jumările se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă bine cu untura, sarea şi piperul.
  4. Din cocă se întinde cu sucitorul o foaie, de circa 1 cm grosime, peste care se întinde cu un cuţit compozitia facută din jumări şi untura, se împătureşte coca şi se întinde de încă 3-4 ori, lăsând coca să se odihnească la rece după fiecare împăturire.
  5. Se încinge cuptorul la 180 grade (foc mediu).
  6. După ce aţi repetat operaţiunea de 3-4 ori, se întinde din nou foaia, se taie cu un pahar sau cu o formă de tăiat coca.
  7. Se unge fiecare bucată cu gălbenuş de ou, se presară chimen, se aşază în tava de copt (tapetată cu hârtie de copt, de preferință).
  8. Se coc la foc potrivit până încep să se rumenească.

Timp de pregătire: 20 minute + timpul de dospire

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 40 bucăți

Calde sunt cele mai bune. Nu uitaţi să trageţi cu urechea înainte!

13 Comentarii

  1. Pogacele ca si cele facute de strabunica mea nu voi mai manca niciodata. Mi-a facut si bunica-mea si mami mea insa nu au acelasi gust ca acela de care imi aduc aminte. Ma bucur ca am gasit aceasta reteta. Acum avand familia mea voi incerca sa le fac si eu copiilor mei. 🙂

    • In principiu, nu. In practica insa, daca aveti jumari (care vor da gust), puteti inlocui untura cu alt tip de untura (gasca, rata, etc.) sau cu unt gras (de minim 80% grasime), la temperatura camerei.

  2. La Multi Ani!
    eu am facut pogacelele ieri seara :), dar ceva nu a iesit bine ca de abia le-am adunat de pe masa….cred ca au avut prea multa grasime pana la urma. De copt s-au copt.au iesit foarte bune la gust…..aproape ca niste saleuri… aluatul mi-a cresut foarte bine….am folosit drojdie la plic…(imi place tare mult drojdia la plic), dar de cand am pus grasimea cu jumari nu mi-a mai placut. ma inglodam rau pe maini.

    • La multi ani! Din păcate toate aluaturile cu grasimi (unt, untura) se înmoaie la cald. La fel se întamplă şi cu foietajul. Cel mai bine este să lăsaţi aluatul la rece (frigider) până când îl folosiţi.

Adaugă un comentariu: