Aglio, Olio e Peperoncini (usturoi, ulei şi ardei iute, în traducere) este cel mai simplu tip de paste, deseori considerat un simbol al bucătăriei rustice italiene. Acest fel frust, primar, ca mai toate felurile simple, este apreciat mai ales de către cunoscători. Ingredientele folosite sunt toate cât se poate de naturale – paste, usturoi, ulei de măsline și pătrunjel.

Vezi aici și rețeta de Spaghetti cu somon și wasabi.

Reţetă: Paste aglio, olio şi peperoncini

Paste aglio, olio e peperoncini

Ingrediente:

  • 250 gr spaghetti
  • 4 căţei usturoi
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • 1 ardei iute roșu sau 1 linguriţă rasă de fulgi de chili
  • 1 lingură pătrunjel verde tocat
  • sare şi piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Fierbeți pastele al dente.
  2. Cât timp fierb pastele, încălziți uleiul într-o tigaie şi adăugaţi căţeii de usturoi tăiaţi în sferturi, pe lungime, sau rondele și ardeiul iute. Sotați uşor usturoiul, fără să-şi schimbe culoarea, deoarece va da un gust amar pastelor dacă se prăjește în exces.
  3. În uleiul aromat se adaugă pastele fierte, scurse de apă. Amestecaţi-le bine şi serviţi.
  4. Pastele cu usturoi şi ardei iute se servesc simple sau pudrate cu piper proaspăt măcinat și pătrunjel tocat.

 

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 12 minute

Porţii: 2

Pastele cu usturoi şi ardei iute se servesc simple sau pudrate cu piper proaspăt măcinat și pătrunjel tocat.

printează

6 Comentarii

  1. Aceasta reteta, tocmai prin simplitatea ei este una dintre cele mai dificile, caci isi dezvaluie cu usurinta orice defect. Ca sfat, inainte de a adauga pastele in tigaie, se adauga 1-2 linguri din lichidul in care au fiert si patrunjelul. Lichidul cu amidon va ingrosa putin sosul si il va face sa adere mai bine la paste (uleiul fiind alunecos, are tendinta de a se scurge pe apaste si de a se aduna pe fundul farfuriei), iar patrunjelul are timp sa-si infuzeze si el aroma.
    4-5 linguri de ulei de masline, asa cum este dat in reteta, este cantitatea potrivita. Respectati-o, caci sosul pastelor trebuie sa fie indeajuns de mult pentru a adera la ele, dar nu mai mult. Nu trebuie sa ramana sa balteasca in farfurie, dupa ce ati terminat pastele.

  2. Eu in loc de apa simpla folosesc apa cu delikat de legume.La o cana de apa fierbinte adaug o ligurita de delikat,din aceasta mai adaug si la mancarurile preparate cu smantana.

  3. Este de preferat ca aceste “concentrate” sã n use foloseascã. Acel “delikat” are 70% sare ! Plus diverse substante…

    Multumesc pentru aceastã retetã !

Adaugă un comentariu: