Solyanka (sau Solianka) este recomandarea numărul 1 a ruşilor când e vorba de a drege efectele unei nopţi petrecute á la rousse. Unele izvoare susţin că originea ciorbei Solyanka (Solyanka Sbornaya Mysnaya, pe numele întreg) este în Ucraina secolului XVII, altele, sondează compoziţia ei complexă şi identifică în ea resturile platourilor de aperitive din noaptea petrecerii. Şi nu greşeşte. Pentru că această supă densă, sărată (numele ei vine de la termenul sare), dulce şi acrişoară, reuneşte în egală măsură ingredientele necesare unui cocktail anti-mahmureală, care, culmea norocului, coincid cu resturile din ziua petrecerii, de la feluri principale, la murături şi decoruri: carne fiartă sau friptă, cârnaţi, şuncă, ceapă, roşii, castraveţi muraţi, ciuperci, capere, măsline verzi, etc. Din acest motiv este cea mai iubită mâncare de după Revelion.

Adevărul despre originea Solyanka este undeva la mijloc. Versiunea ucrainiană se găteşte fierbând îndelung carnea de vită pentru a obţine supa, iar versiunea rusească se găteşte rapid, cu resturile petrecerii.

Populară până acum în Rusia, Ucraina şi Germania (cea mai plăcută moştenire lăsată de anii ocupaţiei ruseşti din RDG) şi sporadic în Ungaria şi Polonia, vă recomandăm să-i faceţi loc de acum şi în viaţa dumneavoastră sacrei Solyanka. Pentru că ciorba bună la nevoie se cunoaşte.

Există trei tipuri de Solyanka: din carne, peşte sau ciuperci. Reţetele sunt însă de regulă variabile şi depind în egală măsură de materia primă existentă. Unii prepară acest fel de mâncare de la zero, în timp îndelungat, dar reţeta de faţă este versiunea rapidă de Solyanka cu resturi de carne şi legume. 
Principalele caracteristici ale acestei supe groase sunt un dispreţ total faţă de detalii (ingredientele sunt tăiate mare şi neglijent) şi gătirea lor foarte puţin.

Porţii: 8

Timp de preparare: 30 de minute

Solyanka

Ingrediente:

  • 2 litri supă de carne (pui sau vită)
  • 300 grame rasol de vită fiert
  • 5-6 cremvurşti
  • 150 grame şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc
  • 3-4 roşii (sau o conservă de 400 de grame)
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe medii
  • 4-5 castraveţi muraţi
  • 3 lămâi
  • 1 cană de măsline verzi
  • 1 lingură de capere
  • 200 grame se smântână grasă
  • verdeaţă
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori mari. Tăiaţi castraveţii în rondele groase.
  2. Tăiaţi fâşii grosuţe carnea şi şunca. Tăiaţi cremvurştii julienne.
  3. Zdrobiţi uşor caperele.
  4. Încingeţi uleiul într-o oală sau cratiţă suficient de adâncă pentru a cuprinde toate ingredientele.
  5. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până se înmoaie, fără să se prăjească.
  6. Adăugaţi castraveţii, carnea, cremvuştii şi şunca, şi rumeniţi-le timp de 1 minut.
  7. Adăugaţi făina şi amestecaţi uşor.
  8. Adăugaţi pasta de tomate şi stingeţi cu supa de carne.
  9. Adăugaţi roşiile, măslinele şi caperele şi lăsaţi să fiarbă totul, aproximativ 10 minute, până se leagă supa.
  10. Adăugaţi cuburi mari de lămâie cu tot cu coajă şi luaţi ciorba de pe foc.

Solyanka se serveşte fierbinte, cu câte 1 lingură se smântână şi verdeaţă.

Puteţi adăuga şi alte ingrediente în funcţie de ce aveţi la îndemână, de la varză la ciuperci şi resturi de friptură de vită sau de pui, salam, parizer etc.
Dacă nu aveţi supă la îndemână, puteţi dizolva 4 cuburi de concentrat în 2 itri de apă fierbinte.

4 Comentarii

Adaugă un comentariu: