fingerfood

Pregătirea unei petreceri necesită multă muncă, dar și imaginație pe măsură. Ce-și doresc oaspeții? Oare este mâncare îndeajuns? Cum să aranjez toată mâncarea, dar să stea și caldă? Întrebări chinuitoare pentru orice gazdă care dorește să fie la înălțime. Sfaturile de mai jos schițează câteva principii de bază pentru alegerea unui meniu potrivit petrecerilor atunci când vă doriți și finger food – aperitive reci și calde în porții mici, ușor de servit.

Alegerea meniului

Cu excepția petrecerilor tematice sau a restricțiilor de orice fel (regim, post etc), căutați să diversificați cât mai mult meniul. Așezarea mâncărurilor tip bufet scoate cel mai bine în evidență diversitatea. Alegeți diverse tipuri de cărnuri, pește și fructe de mare, dar și preparate lacto-vegetariene, deserturi, fructe și amestecuri de alune și semințe. Pentru fructe și legume, alegeți sortimentele de sezon pentru a putea profita de prospețime și gust.
De asemenea, echilibrați aperitivele calde cu cele reci, dar nu neglijați sortimentele de salate și de pâine. Conceptul de finger food se bazează pe ușurința servirii – ajutați-vă de farfurii de servire mici și ușoare, de tacâmuri puse la îndemână, de sosuri servite separat, de scobitori și servețele.

Preparați tartine și sandvișuri mici pentru diversitate – puteți alege gustări reci și calde, preparate vegetariene sau cu carne.

[note] Pentru a ține mâncarea caldă, puteți apela la chafing dish – tăvi metalice ce se pot achiziona din magazinele specializate sau din cash&carry și care se mențin calde cu ajutorul unor încălzitoare pe bază de gel flambant. Sau puteți scoate aperitivele calde pe farfurii bine încălzite chiar înainte de servire. [/note]

Idei de rețete pentru finger food

Rulouri de somonRulouri cu somon afumat
Un aperitiv rece ce dovedește că puţină inventivitate poate da o utilizare spectaculoasă şi celei mai banale clătite.
Tartine cu somon și cremă de brânzăTartine cu somon și cremă de brânză
O gustare pe scobitoare – somon afumat cu măsline verzi pe un strat pufos de cremă de brânză.
oua-in-crusta Ouă scoțiene
Gustare rece, plină de personalitate.
oua_umplute6 Ouă umplute – rețetă video
Această formulă de prezentare  a clasicelor ouă umplute este delicioasă și  atrăgătoare.
Creveți în foietaj Creveți în foietaj
Rulați în felii subţiri de șuncă, pentru a le fura savoarea, şi înveliţi în foietajul  crocant sunt un aperitiv pe cât de simplu, pe atât de gustos şi spectaculos.
Ciuperci umplute Ciuperci umplute cu brânză și șuncă
O gustare rapidă cu ciuperci proaspete, umplute bine cu bucățele de șuncă și de  roșii.  Oul cuparmezan pus deasupra îi conferă consistență.
rosii umplute Roșii umplute à la grec
O reţetă de roşii umplute cum numai Grecia ştie să facă. Carnea tocată
prinde noi gusturi în această ţară unde întâlneşte nesperate arome ale condimentelor orientale.
Cheesecake cu gorgonzola Cheesecake cu gorgonzola
Un preparat care se mişcă periculos pe graniţa fragilă dintre extreme.
Stridii cu tarhon și vin Stridii cu tarhon și vin
Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă  de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile  ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.
Scoici Saint Jacques cu ciuperci Scoici Saint-Jacques cu ciuperci
Scoicile Saint Jacques apreciază prepararea simplă care să le pună în evidenţă carnea gustoasă, fără ingrediente puternice sau condimente care să o acopere.
Ouă en cocotte Ouă en cocotte
Un festin culinar.Versatilitatea ingredientelor care pot fi adăugate: legume,  brânzeturi, carne, peşte şi fructe de mare.
Ouă umplute cu salată din limbă de vită Ouă umplute cu salată din limbă de vită
O variație a rețetei clasice de ouă umplute, această rețetă îmbină dulceața salatei  reci din limbă de vită cu gustul acrișor al castraveciorilor murați.
blini Blini cu smântână și caviar
Aceste mini clătite rusești sunt una dintre cele mai rafinate – și decadente –  gustări ale  lumii.
aripioare_picanteAripioare picante în cruste de porumb
Aripioarele astfel prăjite se servesc cu sosuri dulci, dulci-acrişoare sau picante. Unul dintre sosurile clasice pentru aceste aripioare se realizează din 100 ml iaurt, 100 ml maioneza, 2 linguri de zeamă de lămâie, doi căţei de usturoi zdrobiţi, sare şi piper alb.

[readalso] Pentru mai multe idei de gustări, click aici. [/readalso]

print

2 Comentarii

Comments are closed.