Blini cu smântână și caviar, aceste mini clătite rusești, sunt una dintre cele mai rafinate – și decadente – gustări ale lumii. Cu o vechime considerabilă, blini au avut tot timpul conotații religioase. Pre-creștinii ruși vedeau în clătita rotundă și aurie simbolul soarelui, sub ortodoxismul rus s-a impus ca gustare tradițională în postul Paștelui (ortodoxismul de rit rus permite consumul de unt, lapte și ou în post), iar evreii emigrați din Rusia în Statele Unite au făcut din blini mâncarea ritualică în timpul sărbătorii Hanuka.

Francezii au fost seduși definitiv în secolul XIX de prezența extravagantă a acestor aperitive pe masa banchetelor aristocratice rusești. Mici, cât o îmbucătură, pufoase, de se topesc în gură, unse cu smântâna dulce-acrișoară și drapate cu bobițe de caviar al căror conținut sărat se împrăștie în gură atunci când sunt sparte între dinți, servite lângă un pahar de vodcă aburit de frig, blini au devenit simbol al rafinamentului culinar rusesc.

Porții: 4

Timp de preparare: 20 de minute (plus o oră pentru dospit)

blini Ingrediente:

  • 5 gr de drojdie proaspătă
  • 60 ml apă caldă
  • 120 ml lapte
  • 120 g făină
  • 2 ouă
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • puțin zahăr
  • 30 gr unt topit
  • puțin ulei pentru prăjit
  • 100 gr smântână grasă
  • 50 gr caviar
  • ceapă verde sau mărar proaspăt pentru decor

Preparare:

  1. Dizolvați drojdia de bere în apa călduță. Lăsați-o să stea timp de 15 minute până când începe să fermenteze.
  2. Până se dizolvă drojdia, separați albușul de gălbenuș.
  3. Într-un bol adânc amestecați ingredientele uscate (făina cu sare și zahărul).
  4. Adăugați laptele călduț peste ingredientele uscate, drojdia dizolvată, untul topit și gălbenușurile de ou. Amestecați până se omogenizează.
  5. Acoperiți bolul cu aluat și lăsați-l să dospeasă, într-un loc călduț, timp de o oră.
  6. Până dospește, bateți cele două albușuri cu puțină sare până obțineți o spumă.
  7. După ce aluatul a dospit – are bule la suprafață – se amestecă cu albușul de ou și se omogenizează.
  8. Într-o tigaie de teflon încingeți puțin ulei.
  9. În funcție de dimensiunea tigăii – faceți un calcul mental în așa fel încât blini să nu se atingă între ei – turnați din loc în loc câte o lingură de aluat.*
  10. După ce s-au rumenit pe o parte și fac bule la suprafață, întoarceți blini pe cealaltă parte cu ajutorul unei spatule.
  11. Ungeți fiecare blini cu smântână și adăugați un top de caviar în vârf.
  12. Decorați cu ceapă verde tocată sau frunzulițe de mărar proaspăt.

Blini se servesc alături de un pahar de vodcă scoasă de la gheață.

[tip]*Deși americanii folosesc polonicul pentru a turna aluat în tigaie, bilnii trebuie să fie mici. Folosiți doar atâta aluat cât cuprinde o lingură de supă.[/tip]

[warning]Nu lăsați aluatul la dospit mai mult de o oră deoarece va avea gust de fermentat.[/warning]

print

1 comentariu

  1. Eu stiam ca se fac aceste “clatite” in mod traditional dintr-un amestec de faina alba cu faina de hrisca. In rest, cu ce le combini, ce “topping” folosesti (tot traditional este iaurtul sau laptele acru) este la placerea fiecaruia.

Comments are closed.