Ceva Bun

Shaorma rapidă de pui

Probabil că intensitatea dorinţelor e direct proporţională cu dificultatea împlinirii lor. Aşa se explică pasiunea tuturor pentru shaorma, pentru că e greu de realizat în bucătăria noastră cea de toate zilele. Necesită aparaturi speciale imposibil de folosit într-o bucătărie normală, perioade lungi pentru marinarea cărnii, ca să nu mai vorbim de mixurile speciale de condimente, pe care, puţinii oameni care le cunosc, le păstrează cu încăpăţânare doar pentru ei şi afacerea lor.

Şi, totuşi, cu puţină imaginaţie, putem reface procesele chimice şi fizice în sens opus pentru a obţine relativ aceleaşi rezultate. O shaorma preparată rapid, la tigaie, cu ingrediente care există prin frigider şi cu condimente alese cu grijă.

O shaorma de inspiraţie libaneză, în care domină aromele puternice şi notele picante şi pe care, cu un minim de îndemânare, o puteţi realiza singuri, acasă, în jumătate de oră. Fără şniţele de pui în lipie, fără maioneză şi ketchup, fără nici un truc ieftin şi deplasat. Doar shaorma “de casă”. Un mic vis urban împlinit.

Porţii: 2

Timp preparare: 30 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi prăjiţi-i sau, mai bine, puneţi puţină sare şi boia de ardei pe ei, amestecaţi-i cu o lingură de ulei şi daţi-i la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu.
  2. Tăiaţi fâşii pieptul de pui. Tăiaţi rondele castraveţii muraţi şi ceapa verde; tăiați roşia felii (sau ardeiul roşu gras).
  3. Într-un bol curat, amestecaţi praful de curry cu nucsoara, scortisoara şi boabele de ienibahar măcinate fin. Separat, curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul.
  4. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie şi adăugaţi carnea. Rumeniţi bine carnea pe toate părțile, amestecând tot timpul.
  5. Când carnea s-a rumenit, adăugaţi mixul de condimente şi rumeniţi-le împreună cu carnea. Condimentele trebuie să fie uşor prăjite, nu arse.
  6. Adăugaţi usturoiul şi stingeţi totul cu iaurtul amestecat în prealabil cu pasta de ardei iute . Lăsaţi să fiarbă totul amestecând constant până când sosul se îngroaşă. Acest proces va frăgezi carnea, substituind rolul şi perioada de timp destinată marinării. Se sărează şi piperează după gust.
  7. Pe fiecare lipie se întinde jumătate din cantitatea de cartofi, carne din tigaie, roşii, ceapă şi castraveţi muraţi, şi se rulează.

Suplimentar, puteţi face un sos din aceleaşi ingrediente folosite în procesul de preparare al cărnii (iaurt, pastă de ardei iute şi un praf din mixul de condimente).

[tip]Dacă folosiţi ardei iute, adăugaţi-l în același timp cu condimentele. Dacă nu vreți ca shaorma să fie iute, nu folosiţi nici pastă şi nici ardei iute, ci doar un vârf de cuţit de boia de ardei dulce.[/tip]

____________________________

print