Ceva Bun

Tzatziki

Dacă n-ar fi existat Zorba, tzatziki ar fi fost cu siguranță cel mai cunoscut personaj al Greciei – Tzatziki the Greek, iar personajul principal n-ar fi fost Anthony Quinn, ci iaurtul grecesc.

Tzatziki  (τζατζίκι) [pronunțat dțadțiki] este o pastă din iaurt, castravete și usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru gyros și alte mâncăruri grecești. Ca aperitiv, tzatziki este cremos și tartinabil, o încântare pentru pita, lipia grecească proaspătă.

Porții: 2

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curățați castraveții de coajă. Dați-i prin răzătoarea mică.
  2. Curățați usturoiul și pisați-l bine.
  3. Puneți iaurtul într-un bol încăpător. Încorporați uleiul de măsline și zeama de lămâie încet, amestecând continuu. Adăugați usturoiul și castravetele. Amestecați de câteva ori pentru a distribui egal usturoiul și castravetele în iaurt. Adăugați sare și piper după gust.
  4. Puneți tzatziki la rece pentru cel puțin o oră.

Pentru servire, puneți tzatziki într-un bol mic și ornați cu mărar tocat, o felie de roșie și/sau o măslină. Se servește rece.

Cuvântul tzatziki provine din limba turcă, din cuvântul cacik care desemnează un tip de chutney.

[tip] Pentru cei ce preferă mai multă prospețime, înlocuiți mărarul cu câteva frunze de mentă proaspătă, tocate mărunt. Această variantă este apropiată de tzatziki făcut în Cipru, unde cantitatea de usturoi este mai redusă și mărarul înlocuit cu mentă. [/tip]
[tip] Dacă vă grăbiți, puteți prepara tzatziki în blender sau robot. [/tip]

[warning] Tzatziki se face doar cu iaurt grecesc (iaurt gras, scurs de zer). Orice alt fel de iaut îi va schimba gustul. [/warning]

__________________________

print