Toată lumea ştie că broccoli este verde şi sănătos. Şi cam atât. Dar nimeni nu face pasiuni extreme pentru aceste floricele verzi. Nu prea auzi pe nimeni zicând: mamă ce poftă îmi e de un broccoli. La fel ca toate lucrurile care nu îngraşă şi nu sunt interzise, nici broccoli-ul nu este în topul legumelor favorite. Cu toate acestea, gătit corespunzător, şi asociat cum se cuvine, poate deveni la rândul său o delicatesă culinară.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
- 1,4 kg de broccoli (proaspăt sau congelat)
- 150 ml smântână grasă
- 1 linguriţă rasă de chimen măcinat
- 4 căţei de usturoi
- 20 grame de unt
- sare
Preparare:
- Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l felii.
- Desfaceţi bucheţele broccoli-ul.
- Puneţi la fiert, la abur, bucheţelele de broccoli şi căţeii de usturoi. Dacă nu aveţi un vas de fiert la abur, puteţi folosi o sită metalică plasată deasupra unei oale cu apă şi acoperită cu un capac.
- Presăraţi sare şi chimen şi fierbeţi “florile” de broccoli timp de 30-40 de minute.
- Luaţi vasul de pe foc şi pasaţi bucheţelele de broccoli fierbinţi cu tot cu usturoi, împreună cu untul şi smântâna.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Amestecați bine până obțineți o consistență cremoasă.
Piure-ul de broccoli se serveşte ca atare sau ca garnitură pentru carne sau peşte.
[tip]Pentru un plus de gust înlocuiţi apa deasupra căreia ferbeţi legumele cu supă de legume sau pui.[/tip]
[tip]Dacă doriţi o versiune dietetică, săracă în colesterol, înlocuiţi smântâna şi untul cu 3 linguri de iaurt gras şi 1 lingură de brânză de vaci.[/tip]