Toată lumea ştie că broccoli este verde şi sănătos. Şi cam atât. Dar nimeni nu face pasiuni extreme pentru aceste floricele verzi. Nu prea auzi pe nimeni zicând: mamă ce poftă îmi e de un broccoli. La fel ca toate lucrurile care nu îngraşă şi nu sunt interzise, nici broccoli-ul nu este în topul legumelor favorite. Cu toate acestea, gătit corespunzător, şi asociat cum se cuvine, poate deveni la rândul său o delicatesă culinară.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
- 1,4 kg de broccoli (proaspăt sau congelat)
- 150 ml smântână grasă
- 1 linguriţă rasă de chimen măcinat
- 4 căţei de usturoi
- 20 grame de unt
- sare
Preparare:
- Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l felii.
- Desfaceţi bucheţele broccoli-ul.
- Puneţi la fiert, la abur, bucheţelele de broccoli şi căţeii de usturoi. Dacă nu aveţi un vas de fiert la abur, puteţi folosi o sită metalică plasată deasupra unei oale cu apă şi acoperită cu un capac.
- Presăraţi sare şi chimen şi fierbeţi “florile” de broccoli timp de 30-40 de minute.
- Luaţi vasul de pe foc şi pasaţi bucheţelele de broccoli fierbinţi cu tot cu usturoi, împreună cu untul şi smântâna.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Amestecați bine până obțineți o consistență cremoasă.
Piure-ul de broccoli se serveşte ca atare sau ca garnitură pentru carne sau peşte.
[tip]Pentru un plus de gust înlocuiţi apa deasupra căreia ferbeţi legumele cu supă de legume sau pui.[/tip]
[tip]Dacă doriţi o versiune dietetică, săracă în colesterol, înlocuiţi smântâna şi untul cu 3 linguri de iaurt gras şi 1 lingură de brânză de vaci.[/tip]
Sunt unii care chiar au facut pasiune. Iti recomand o supa de broccoli… Depaseste ca “bunatate” supa de ceapa, pentru cunoscatori 🙂
Sau salata de broccoli, sau broccoli la cuptor cu branza… Sau…
Si apropos de piure, iti recomand sa-l incerci si pe cel de telina, daca nu ai facut-o inca. Exact la fel ca un piure clasic de cartofi, numai ca inlocuiesti cartoful cu telina. Pastrezi laptele, untul, sarea…
@Ionut, Super ,eu sunt o mare fana a supei de ceapa ,dar daca tu zici ..trebuie s-o incerc !!! sunt totusi curioasa de cea de telina ,normal varianta light !!! merci mult !!!
Ferice de tine daca esti iubitor de broccoli. Cat despre supa-crema de broccoli si piure-ul de telina sunt cu adevarat deosebite.:)
Ionut! as vrea si eu reteta ptr.supa de ceapa
Până vă răspunde Ionut: http://www.cevabun.ro/supa-de-ceapa/
a iesit f bine piureul de broccoli. nu am avut chimen, dar este delicos si fara. multumesc pt reteta :)))
Foarte interesanta reteta! Vreau sa o prepar pentru o masa festiva. Trebuie servit cald sau rece? Este delicios si in varianta rece ?
Se serveşte cald.
Comments are closed.