Ceva Bun

Penne all’ Arrabbiata

O minunată compoziţie vegetariană sau de post. Sosul Arrabbiata (sau arabiata cum se mai scrie în română pe unele meniuri de restaurant) folosit pentru paste – penne, fusilli şi, mai rar, spaghetti –  este un vechi sos roman care cucereşte prin simplitatea şi puritatea ingredientelor ce îl compun. Picant, fără exagerare, acid, dar fără patimă, dulce, fără premeditare, aromat, neostentativ, sosul Arrabbiata dă pastelor un farmec aparte. Tinerii italieni mănâncă aceste paste înainte de a ieşi în oraş pentru că, se spune, nimic nu pregăteste stomacul mai bine pentru petrecere decât o farfurie de penne all’ Arrabbiata.  Aşa să fie oare? Nu puteţi afla decât dacă încercaţi.

Există variante mai simple, care nu folosesc ceapă, şi altele care o folosesc pentru a da un plus de dulceaţă.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi pastele la fiert în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe ambalaj (de regulă 10-11 minute).
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Tocaţi mare frunzele de busuioc.
  4. Scoateţi seminţele ardeiului iute şi tăiaţi-l fin.
  5. Tăiaţi ceapa mare şi usturoiul rondele fine.
  6. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mare.
  7. Încingeţi uleiul într-o tigaie.
  8. Adăugaţi ceapa şi rumeniţi-o uşor până devine translucidă.
  9. Adăugaţi usturoiul şi ardeiul iute şi mai sotaţi încă 1 minut.
  10. Adăugaţi roşiile tocate, zahărul şi puţină sare.
  11. Fierbeţi sosul timp de 10 minute, adăugaţi busuiocul şi oregano şi mai daţi câteva clocote. Asezonați cu sare și piper după gust.
  12. Adăugaţi pastele în sos, amestecaţi bine şi serviţi.

Pastele all’ Arrabbiata se servesc fierbinţi.

[note]Opţional, puteţi decora pastele în farfurie cu fâşii de parmezan.[/note]

print