Foietajul (sau foitajul), proaspăt sau congelat, este cea mai la îndemână bază pentru aperitive. Creveţii, rulaţi în felii subţiri de carne de porc uscată şi afumată, pentru a le fura savoarea, şi înveliţi în foietajul crocant sunt un aperitiv pe cât de simplu, pe atât de gustos şi spectaculos.
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
- 12 cozi de creveti tiger
- 6 felii de pancetta (sau bacon feliat foarte subţire)
- 300 grame de foietaj
- 1 gălbenuş
- 1 linguriţă de ulei
- sare
- piper
Preparare:
[note]Dacă folosiţi foietaj şi creveţi congelaţi începeţi operaţiunea de dezgheţare din timp. [/note]
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade.
- În cazul în care creveţii nu sunt decorticaţi, îndepărtaţi-le învelişul exterior (vezi foto).
- Tăiaţi feliile de pancetta în două, pe lăţime. Tăiaţi aluatul de foietaj în fâşii subţiri de grosimea degetului mic.
- Ungeţi tava cu puţin ulei.
- Rulaţi fiecare crevete într-o bucată de pancetta şi înfăşuraţi-l în aluat. Crevetele nu trebuie să fie total înfăşurat în aluat.
- Puneţi creveţii în tavă şi ungeţii cu gălbenuş de ou amestecat cu puţină sare.
- Presăraţi peste fiecare crevete piper multicolor măcinat mare.
- Introduceţi tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Sunt gata când s-au umflat şi rumenit.
Creveţii se servesc fierbinţi sau reci, cu sos de maioneza amestecată cu iaurt şi puţin usturoi.
[warning]Dacă se încălzeşte prea mult aluatul de foietaj, devine moale şi greu de utilizat. Este important să lucrați repede când rulați aluatul pe creveți.[/warning]
[tip]Dacă vreţi să reduceţi grăsimea, înlocuiţi pancetta cu prosciutto.[/tip]
_______________________________________