Originea acestei gustări rustice, de cabană de munte, se împarte, asemeni şniţelului sau papanaşilor fierţi, între ţările din vechiul areal al Imperiului Austro-Ungar. Cunoscută în limba maghiara ca “Liptói Túró“, această cremă de brânză picantă se regăseşte şi în bucătăriile slovace, austrice şi germane, italiene şi, regional, în România, în zona Banatului şi Ardealului.

Numele, care dă prioritate slovacilor în stabilirea paternităţii acestei gustări, provine din limba germană (Liptau) şi maghiară (Liptó) şi desemnează regiunea Liptov din nordul Slovacei care, până în 1918, a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.

Liptauer-ul se găteşte din felurite tipuri de brânzeturi, de la cele de oaie şi capră şi până la brânza de vaci sau oricare dintre combinaţii. Există chiar şi variante light ale acestei combinaţii care folosesc urdă.  În România cele mai dese combinaţii sunt cele de brânză de vaci cu brânză de burduf sau telemea.

Ce este însă specific tuturor amestecurilor de liptauer – oriunde s-ar prepara ele –  este consistenţa cremoasă, culoarea roşiatică dată de boiaua de ardei, gustul de chimen şi notele picante de piper.

În unele regiuni din nordul Italiei se mai adaugă fileuri de anșoa şi/sau capere, iar prin Germania mai poţi simţi nuanţe uşoare de bere, aşa după cum în Austria nu surprinde o aromă subtilă de muştar.

rosiecubranza24 Ingrediente:

  • 250 grame brânză (de preferat, amestec de brânză de burduf și brânză de vaci)
  • 1 lingură de unt
  • 1-2 linguri de smântână
  • 1 ceapă roşie
  • 1 lingură boia de ardei
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • sare şi piper după gust
  • 1 linguriţă pătrunjel tocat

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa fin.
    [tip]Adăugaţi condimentele în funcţie de textura pe care doriţi să o obţineţi. Dacă preferaţi o textura mai rustică, tăiaţi ceapa puţin mai mare, lăsaţi seminţele de chimen întregi şi măcinaţi piperul mai mare.[/tip]
  2. Amestecaţi ceapa cu brânza, smântâna şi untul.
  3. Condimentaţi amestecul cu boia de ardei (dulce, iute sau amestecată), chimen măcinat, sare şi piper.
    [warning]Nu adăugaţi sare decât la sfârşit, în special dacă folosiţi brânzeturi sărate.[/warning]
  4. Amestecaţi totul pentru a obţine o cremă potrivit de tare.

Liptauer-ul se foloseşte la tartine.
Puteți să îl folosiți pentru roșii umplute – un aperitiv arătos ce poate fi combinat cu felii de jambon sau mușchiuleț. De asemenea, se poate folosi și la alte aperitive: ouă umplute, ardei umplut și tăiat rondele, clătite sărate cu umplutură servite cu mărar proaspăt.

[tip]Amestecul de brânză de burduf şi brânză de vaci este perfect. Brânza de vaci dă o densitate cremoasă, iar brânza de burduf dă o notă iute-picantă.[/tip]

[tip]Liptauer-ul este cel mai bun după ce stă 2-3 ore la frigider pentru ca ceapa să-şi elibereze aroma.[/tip]

print

6 Comentarii

  1. la ingrediente e trecut doar “250 g branza” si la opt. scrise de tine se vb despre amestec de branza de burduf si de vaca?cat se pune de fiecare ?multumesc

    • Depinde de gusturi. In reteta noastra am folosit 150 grame brânză de vaci şi 100 de burduf.

Comments are closed.