Ceva Bun

Peşte prăjit în crustă de mălai

Specialitate românească răspândită în toată ţara şi desăvărşită în Delta Dunării, peştele – de regulă, caras sau crap – prăjit în crustă de mălai are o dulceaţă aparte şi o textură crocantă. Lesne de făcut şi de către cei mai neexperimentaţi bucătari, peştele fript în mălai are totuşi câteva secrete pe care oamenii Deltei le ştiu cel mai bine.

Porţii: 6

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

pentru servire:

Preparare:

  1. Curăţaţi peştele de solzi.
  2. Îndepărtaţi capetele şi intestinele.
  3. Tăiaţi peştele mai mic în 2, pe lungime, sau cel mare în felii transversale (pe secţiune), groase de 2 degete.
  4. Spălaţi bine peştele de sânge.
  5. Lăsaţi peştele să se scurgă de apă, pe o scândură sau fund de lemn.
  6. Încingeţi într-o tigaie ulei de 2 degete.
  7. Adăugaţi în ulei 1 linguriţă de sare şi amestecaţi bine să se dizolve.
    [tip]Folosind trucul de mai sus, peştele îşi va lua singur sare şi uleiul nu va avea tendiţa de a “sări” din vas.[/tip]
  8. Treceţi peştele zvântat de apă, dar nu prea uscat, prin mălai.
  9. Puneţi peştele la fript, cu pielea în sus. În acest fel, pielea nu se va lipi/rupe.
  10. Frigeţi peştele la foc mediu, pe ambele părţi.
  11. Scoateţi peştele şi lăsaţi-l la scurs.
    [note]Înlocuiţi uleiul care a ars cu ulei proaspăt.[/note]

Peştele fript în crustă de mălai se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu mămăligă, mujdei şi ciuşcă.

print