Ceva Bun

Pastisio

Prezenţa şi influenţa vreme de secole a veneţienilor în viaţa insulelor greceşti au rămas marcate în cultura culinară greacă – printre  altele – prin reţeta de pastisio. Mulţi numesc această reţetă “lasagna grecească” trecând însă prea uşor peste caracterele specific locale, de influenţă orientală: scorţişoara şi chimionul.

Porţii: 6 porții

Timp de preparare:
90 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Fierbeţi macaroanele în cu apa ușor sărată și până devin al dente.
  2. Scurgeţi pastele, clătiți cu apa rece și scurgeţi din nou. Puneți-le deoparte.
  3. Încălziți cuptorul la 190 grade° C.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Adăugați ceapă și rumeniţi-o la foc potrivit timp de 5 minute, amestecând frecvent, până când devine sticloasă.
  5. Adăugați carnea măcinată și amestecați până când prinde culoare. Turnați supa, pasta de roșii, scorțișoara, chimionul și menta și asezonaţi cu sare și piper. Lăsați la foc mic timp de 15-20 minute, până când sosul este gros și aromat.
  6. Topiți untul într-o cratiță. Presărați făină și lăsați pe foc, amestecând constant, timp de 1 minut.
  7. Adăugați treptat laptele și iaurtul, amestecând pe foc mic, până când sosul se leagă.
  8. Împărţiţi sosul în două şi adăugați în el jumătate din cantitatea de brânză. Asezonaţi cu sare și piper.
  9. Turnaţi macaroanele în o parte din sosul de brânză şi aestecaţi-le.
  10. Ungeţi o formă termorezistentă cu puţin ulei.
  11. Întindeţi jumătate din amestecul cu macaroane în forma termorezistentă.
  12. Turnaţi deasupra sosul de carne și  acoperiţi cu restul de macaroane.
  13. Turnaţi peste macaroane sosul de brânză păstrat şi restu și introduceţi tava  la cuptor pentru 45 minute, până când se rumenește.

Se servește cald sau de la rece.

print