Ceva Bun

Papară cu sparanghel sălbatic

Sparanghelul sălbatic, mai firav la formă dar cu un gust mai personal, se regăseşte sporadic prin toată Europa, inclusiv la noi, dar este cu adevărat specific regiunii Istria, din Croaţia. În această zonă, timp de două luni (martie-aprilie), apariţia sparanghelului sălbatic este întâmpinată cu euforie de localnici şi culminează cu un festival ce se organizează în prima săptămână după Paşte, în localitatea Kastel, la graniţa cu Slovenia.

Fritaja, o omletă-papară cu sparanghel sălbatic, este o delicatesă sezonieră croată. Deşi sparanghelul sălbatic are un gust diferit de cel de cultură (mai crud, cu accente amărui), reţeta de mai jos se poate prepara şi cu varianta de cultură. În Italia, unde sparanghelul sălbatic este de asemenea popular, se prepară o reţetă similară sub formă de frittata.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute


Ingrediente:

Preparare:

  1. Spălaţi bine sparanghelul sălbatic.
  2. Rupeţi sparaghelul în bucăţi (aproximativ 3 centimetri) începând de la vârf şi aruncaţi capetele lemnoase (pot să fie şi jumătate din tulpină).
    [note] Se folosesc doar bucăţile care pleznesc când se rup (la fel ca la păstăile de fasole verde). [/note]
  3. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  4. Tăiaţi prosciutto fâşii.
  5. Bateţi ouăle cu sare, piper şi amestecaţi-le cu prosciutto.
  6. Încingeţi uleiul într-o tigaie.
  7. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic pentru un minut.
  8. Adăugaţi sparanghelul şi sotaţi alte cinci minute.
  9. Adăugaţi ouăle cu prosciutto.
  10. Amestecaţi până când ouăle sunt făcute, fără să le uscaţi prea tare.

Fritaja se serveşte imediat, stropită cu puţin ulei de măsline, cu pâine prăjită şi felii de roşie proaspăt tăiate.

print