Ceva Bun

Gazpacho andaluz

Emblemă a Andaluziei – cea mai mare şi mai sudică regiune a Spaniei – gazpacho este o supă rece, de legume, menită să stingă arşiţa verilor încinse de vânturile africane. Compoziţia şi gustul său, lipsa oricărui tratament termic, fac din gazpacho o salată lichidă recomandabilă în orice cură de slăbire.

Încercaţi să scoateţi într-o sâmbătă de august, după prânz, un bol de gazpacho aburit, de la frigider, şi musafirii vă vor iubi de îndată.

Vezi și rețeta de Tocană andaluză din coadă de vită (Rabo de toro). 

Reţetă: Gazpacho andaluz

Ingrediente:

  • 250 grame castraveţi verzi
  • 250 grame ardei gras
  • 200 grame ceapă
  • 1 kilogram roşii bine coapte
  • 2 căţei de usturoi
  • 150 grame pâine albă uscată
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 linguri de oţet din vin alb
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Pâinea se taie felii şi se pune la înmuiat în apă rece.
  2. Legumele se spală şi se curăţă de coajă.
  3. Din fiecare sort se opresc deoparte una-două felii de legume, tăiate cubuleţe mici, împreună cu una-două linguriţe de ceapă tăiată fin.
  4. Legumele rămase se taie cuburi şi se amestecă cu pâinea înmuiată şi scursă de apă.
  5. Se mixează cu ajutorul unui mixer cu cuţit.
  6. Piureul rezultat se amestecă bine cu pasta de tomate, usturoiul pisat, uleiul şi oţetul.
  7. Se potriveşte gustul cu sare şi piper măcinat şi se lasă la rece în frigider pentru minim o jumătate de oră.
  8. Gazpacho se serveşte rece, cu crutoane de pâine, cu cubuleţele de legume păstrate alături şi, opţional, cu câteva cubuleţe de jambon.

Timp de pregătire: 30 minute

Porții: 6

[tip]În cazul în care compoziţia este prea legată, se mai subţiază cu supă rece sau suc de roşii.[/tip]

[tip]Câteva cubuleţe de măr verde – preferabil Golden – presărate peste supa dumneavoastră vor da un efect deosebit.[/tip]

print