Ceva Bun

Ciulama de pui cu ardei copţi

Un munte galben – sau insulă, dacă preferaţi – de mămăligă ce tronează în mijlocul unei mări de smântână în care înoată, într-o competiţie inegală, bucăţi de pui şi ardei copt. O ciulama probabil nouă ca gust, culoare şi prezentare dar românească în esenţă şi ingrediente. Am conceput această ciulama iniţial pentru Bistro Arles. O refacem acum pentru prietena şi cititoarea noastră Antoanela din Cadiz, Spania (fostă Gura Humorului, Suceava).

Un fel simplu, gustos şi spectaculos dacă vreţi să vă impresionaţi prietenii într-o seară, aşa cum intenţionează Anto cu prietenii ei din Cadiz. Şi pentru cei ca Anto, care declară că au două mâini stângi în bucătărie, sperăm să aibă măcar ochi, deoarece le-am pregătit un material video cu etapele preparării.

Porţii: 2

Timp preparare: 40 minute

Ingrediente:

Preparare:
1.
Curăţaţi şi tăiaţi în fâşii potrivit de mari pieptul de pui şi ardeiul copt. Puteţi folosi orice fel de ardei copt roşu pe care îl aveţi la îndemână, inclusiv conservat. Oţetul va da o nuanţă acrişoară plăcută acestei mâncări. Tăiaţi şi tocaţi mare partea albă cepelor. Partea verde păstraţi-o. O vom folosi mai târziu.

2. Puneţi la fiert 3 căni de apă într-o cratiţă, cu jumătate din cantitatea de unt şi puţină sare. Când fierbe, adăugaţi mălaiul în ploaie şi faceţi o mămăligă potrivit de tare. Dacă mămăliga este prea tare, mai adăugaţi apă şi omogenizaţi. Păstraţi mămăliga la cald.

3.Topiţi restul de unt într-o tigaie şi sotaţi uşor ceapa până se înmoaie. Adăugaţi pieptul de pui şi, după alte 2-3 minute, ardeiul copt. Acoperiţi cu supa sau 400 de mililitri de apă (2 căni) în care adăugaţi 2 cuburi concentrat supă de pui. Fierbeţi 15-20 de minute, până când carnea de pui s-a fiert.

4. Cât timp fierbe carnea de pui pregătiţi mămăliga pentru servire. Ungeţi cu puţin ulei interiorul a două boluri mici de supă sau două căni, scunde şi late, şi umpleţi-le cu mămăligă. Ţineţi-le la cald până la momentul servirii.

5. Realizaţi un liezon din făină şi smântână: amestecaţi – cu grijă să nu formaţi cocoloaşe – o lingură de făină cu smântînă diluată cu două-trei linguri din zeama în care fierbe puiul. Reduceţi focul sub ciulama, turnaţi laptele pentru a o răcori şi adăugaţi treptat liezonul amestecând continuu. Lăsaţi să fiarbă până când ciulamaua  se leagă, adăugaţi cozile de ceapă – partea verde, Anto, ti-am spus să le păstrezi la punctul 1 – tocate în bucăți mai mari, potriviţi de sare şi piper. Opriţi focul.

6.Răsturnaţi cu atenţie mămăliga din bol în farfuria de servire (de preferinţă una adâncă). De jurul împrejurul mămăligii aşezaţi ciulamaua. Dacă s-au murdărit marginile farfuriei – eram sigur, Anto!:) – ştergeţi-le uşor cu şervet curat. Decoraţi cu un “palmier” realizat dintr-o tulpină de ceapă  despicată în vârf.

[tip]Pentru o variant light, puteţi înlocui făina cu două gălbenuşuri de ou.[/tip]

[warning]Nu lăsaţi prea mult ciulamaua pe foc după ce adăugaţi ceapa, pentru a preveni înnegrirea acesteia.[/warning]

_______________________________________

print