Simbol al bucătăriei chinezești, wokul este un vas de gătit, asemănător unei tigăi, dar în formă de semi-sferă, cu mâner lung de lemn. Forma de semi-sferă este ideală pentru gătit mai ales atunci când este nevoie de mult ulei – uleiul se scurge de pe pereții vasului spre centru, eficientizând cantitatea de ulei folosită la gătit. De asemenea, pereții înalți și curbi sunt foarte folositori pentru stir&fry – modalitatea de gătire rapidă a preparatelor chinezești ce constă în prăjirea ingredientelor doar câteva minute la foc mare, astfel încât să își păstreze culorile vii, iar în cazul legumelor să rămână ușor crocante.  Când ingredientele sunt amestecate rapid, datorită pereților în pantă, acestea alunecă înapoi în centru; în acest fel, gătitul ia mai puțin timp decât atunci când se folosește o tigaie obișnuită.

Este folosit pe scară largă în China și sud-estul Asiei pentru prăjit, dar și pentru alte tipuri de mâncare chinezească: mâncăruri gătite la aburi, prăjite în baie de ulei, tocănițe, supe. Bucătarii experimentați amestecă ingredientele mișcând wokul, dar această tehnică este doar pentru avansați. În mod normal, se folosește un polonic foarte puțin adânc, cu coada lungă.
Pentru a găti corespunzător la wok este nevoie de un foc puternic, cu flacără care să acopere fundul vasului din toate părțile. De obicei, wokul se folosește pe arzătoare speciale sau la foc de cărbune, tocmai pentru a obține o astfel de flacără. Pentru cei care doresc să folosească wokul pe aragaz, este recomandată achiziționarea unui wok cu centrul fundului turtit; în acest fel se asigură acoperirea corespunzătoare cu flacără și stabilitatea wokului în timpul gătitului.

Puteți cumpăra wok din orice magazin care vinde ustensile de bucătărie – de obicei, aici veți găsi wok cu fundul plat, pentru aragaz. Dacă doriți wok semi-sferic și arzător special, puteți să le cumpărați din magazinele chinezești (ex: zona Europa în București) sau pe bază de comandă la un supermarket chinezesc sau online. Arzătoare speciale pentru wok se găsesc și  în magazinele de tipul cash&carry.

Exemple de rețete ce pot fi gătite la wok: porc cu ciuperci în sos de stridii, pui cu urechi de lemn, alte rețete.

print
SHARE
Articole anterioareLacul lebedelor – ouă umplute
Următoarele articoleCapellini

1 comentariu

Comments are closed.