Wasabi (ワサビ(山葵) sau 和佐比; Wasabia japonicaCochlearia wasabi, sau Eutrema japonica) este o plantă din familia Crucifere, familie de plante din care face parte și varza, conopida, hreanul și muștarul. Wasabi este o plantă originară din arhipelangul nipon, de unde și denumirea de  „hrean japonez”.

Rădăcina este cea care se folosește din planta de wasabi pentru condimentarea mâncărurilor. Rădăcina de wasabi se dă prin răzătoare pentru a se obține pasta de wasabi (pasta are culoarea verde). Gustul de wasabi este asemănător hreanului, la fel și senzația de desfundare a căilor nazale datorită iuțelii sale. Pasta de wasabi trebuie consumată imediat după preparare pentru a nu-și pierde gustul înțepător. Se folosește în special pentru sushi și sashimi, ca pastă servită lângă sau în combinație cu sos de soia (wasabi-joyu).

Ocazional, se pot folosi și frunzele de wasabi care au și ele aromă iute, dar nu atât de puternică.

În România, wasabi se comercializează ca pastă în tuburi de plastic în principalele supermarketuri și hipermarketuri, la raionul de produse etnice. După desfacerea tubului, pasta de wasabi se ține la rece și se consumă cât mai repede pentru a nu-și pierde aroma.

În prezent, wasabi se cultivă și în China, Taiwan, Noua Zeelandă și în SUA. Din cauza costurilor mari pentru cultivarea acestei plante, în multe restaurante din Europa se servește pastă pe bază de înlocuitori (hrean obișnuit amestecat cu muștar și colorant alimentar).

print
SHARE
Articole anterioareSomon picant înăbuşit
Următoarele articoleAnasonul stelat

5 Comentarii

 1. Ziua buna. Completare, am vazut ca se comercializeaza si praf de wasabi care, ca si praful de mustar, se prepara pe loc in amestec cu apa. In general la magazinele care vand sushi dar si la ceva supermarketuri am vazut.

  Sanatate!

 2. @aphextwinz, multumim pentru completare. Asa este, se comercializeaza si praf. Atentie, insa, de multe ori nu contine wasabi, ci hrean normal. Trebuie citita eticheta cu atentie.

 3. Absolut, asta este aceeasi marca ce comercializeaza si pasta cea buna, made in Japan (nu dau nume, culoarea e verde, cutiuta mica si de tabla si scumpa).

  Eu am primit din Japonia si este identica si aici la magazinele speciale. Acum cativa ani as fi dat mult ca sa am asa ceva. Si da, toate etichetele trebuiesc citite cu atentie, asta este un sfat bun legat de orice.

  Sanatate!

 4. De obicei se foloseste hrean in loc de wasabi doarece aroma wasabiului dispare destul de repede, trebuie folosit ‘fresh’, altfel isi pierde gustul – spre deosebire de hrean care rezista mai mult.
  Si nu este chiar usor sa ai o radacina de wasabi la indemana sa o prepari exact cand iti trebuie … si nici ieftin 🙂

  Pastele de wasabi din comert, cele bune, au in jur de 1-5% wasabi, restul e hrean si colorant.

 5. Nu fiti fraieri , ori luati wasabi original ori luati hrean ; nu va mai amagiti cu coloranti…

Comments are closed.