anason_stelat
Origine: Cunoscut şi sub numele de anason chinezesc sau indian, anasonul stelat este originar din sudul Chinei şi Nordul Vietnamului.

În prezent se cultivă şi în alte ţări din sudul continentului asiatic, în special în Cambogia şi Laos, dar şi în Japonia sau Filipine.

Prezentare: Aşa după cum îi spune şi numele, anasonul stelat este o bijuterie vegetală, de o frumuseţe rar întâlnită între condimente. Fructe ale unui copac veşnic verde , care ajunge până  la 8 metri înălţime şi trăieşte 100 de ani, acest anason are o formă stelară, cu  raze asimetrice, şi o culoare roşu lemnosă, ce aminteşte de lemnul de acaju. Din interiorul stelei se întrevăd, timid, seminţele cafeniu sidefate.
Aromă: Deşi nu seamănă şi nu este înrudit cu anasonul, anasonul stelat poartă acelaşi nume cu acesta deoarece au mirosuri asemănătoare.  Anasonul stelat are însă un gust mai puternic, ascuţit şi profund.
Utilizare: Bucătăria chinezească este cea care pune cel mai bine în valoare calităţile acestei mirodenii bogate în uleiuri esenţiale, în special anethol.

Raţa Pekin nu ar fi aceeaşi fără aroma anasonului stelat şi nici multe alte mâncăruri de porc, gâscă sau raţă. Anasonul stelat este parte integrantă a amestecului chinezesc de cinci mirodenii.

Se simte bine în prezenţa altor condimente puternice cum sunt ghimbirul, scorţişoara sau cuişoarele.

Probabil vă amintiţi de aroma anasonului stelat din gustul turtei dulci sau îi surprindeţi notele caracteristice în amestecurile pentru vin fiert. În Europa, în special în nordul ei, se asociază de regulă cu dulciuri şi băuturi tradiţionale de Crăciun.

În bucătăria românească tradiţională se foloseşte foarte rar, cu toate acestea, reţetele vechi ale micilor îl menţionează printre mirodeniile secrete ale acestui preparat.

Preparare: Contrar aşteptărilor, aroma anasonului stelat nu este conţinută atât de către seminţe cât de coaja stelei de anason, care se macină înainte de a fi folosită. Anasonul stelat se poate păstra – întreg – mai mulţi ani  în spaţii uscate şi întunecoase, însă îşi pierde destul de repede aroma după ce este măcinat.
print

1 comentariu

Comments are closed.