Racii fac parte din categoria delicateselor pe care le găzduiesc apele noastre dulci. Ruda mai mică a homarului, racul se găteşte simplu şi relativ brutal prin fierbere, cât crustaceul este atât de proaspăt încât mişcă. Reţetele autohtone se remarcă printr-o simplitate aparte şi constau în fierberea racilor în apă. Reţeta de mai jos de raci fierți este o versiune îmbunătăţită, suedeză, care poartă numele de Kräftor şi se consumă în mod tradiţional în luna august.

[readalso]Vezi aici și rețeta de: Homar și creveți la grătar. [/readalso]

Reţetă: Raci fierți

raci-fierti

Ingrediente:

  • 1 kilogram de raci medii (25 bucăţi)
  • 3 litri de apă
  • 5 linguri de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mare (chiar foarte mare) de mărar
  • 1 floare de anason stelat

pentru servire

  • brânză cheddar
  • vodcă

Preparare:

  1. Puneţi apa împreună cu sarea, zahărul, căţeii de usturoi curăţaţi, mărarul şi anasonul la fiert.
  2. Verificaţi racii: toţi racii trebuie să fie vii.
  3. După ce apa a început să clocotească, adăugaţi racii (preferabil într-o sită sau plasă).
  4. Lăsaţi racii să fiarbă 10 minute (din momentul în care apa reîncepe să fiarbă).
  5. Lăsaţi racii să se răcească în apa în care au fiert.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porții: 4

Serviţi racii reci, cu bucăţi de brânză şi, eventual, cu maioneză cu usturoi (aioli). Acompaniaţi cu vodcă foarte bine răcită.

print

5 Comentarii

  1. Delicioşi. N-am mai mâncat raci de multă vreme. Chiar, se găsesc în Bucureşti raci vii? N-am mai văzut de mult timp.

  2. Racii nu trebuie curatati de intestine inainte de a fi fierti? N-am gatit si nici n-am mancat raci vreodata, de asta intreb.

    • Nu se curata inainte pentru ca trebuie sa fie vii. Nu se consuma toracele, care contine intestinele, ci doar coada si, daca sunt suficient de mari, clestii.

Comments are closed.