Cinci mirodenii (five spices, în engleză) este numele celui mai popular amestec de condimente chinezesc, răspândit în întreaga Asie dar şi în Occident. Amestec puternic, echilibrat şi aromat,  de dulce, sărat, acru şi iute, mixul de cinci mirodenii se foloseşte la aromarea cărnurilor şi legumelor, excelent pentru marinate sau mâncăruri înăbuşite.

Ingredientele şi proporţiile acestora diferă de la zonă la zonă însă, cele mai populare amestecuri conţin anason stelat, seminţe de fenicul, cuisoare, piper de Sichuan şi scortisoara chinezească (Cassia), prăjite uneori şi de fiecare dată măcinate.

Porţii: 1

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

  • 1 linguriţă anason stelat măcinat
  • 1 linguriţă seminţe de fenicul măcinate
  • 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
  • 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
  • 1 linguriţă piper de Sichuan

[note]La amestecul de cinci mirodenii – de bază – se mai pot adăuga 1 linguriţă de sare şi 1/4 linguriţă de piper alb măcinat.[/note]

Preparare:

  1. Măcinaţi ingredientele.
  2. Amestecaţi ingredientele.
  3. Depozitaţi amestecul de cinci mirodenii în cutii închise, în spaţii răcoroase şi întunecoase.

[important]Majoritatea magazinelor de produse orientale, dar şi unele supermarketuri, comercializează amestecuri de Five Spices. Vezi harta cu magazinele de specialităţi. [/important]

print