Micul dejun nu e doar cea mai importantă masă a zilei, dar ar trebui să fie şi cea mai completă. Să ofere un mix de nutrienţi suficent de divers şi complex pentru a oferi un start perfect în fiecare zi. Iar dacă mixul este şi unul sănătos şi echilibrat avem toate ingredientele pentru fericire.

Granola, amestecul de fulgi din cereale, fructe, nuci şi seminţe, este unul dintrecele mai potrivite răspunsuri la întrebare “ce mâncăm la micul dejun”. Din nefericire multe dintre amestecurile comerciale conţin nepermis de mult zahăr rafinat şi grăsimi hidrogenate pentru a mai putea fi considerate sănătoase şi echilibrate. Din fericire, pentru a prepara un mix de granola acasă nu necesită nici aparatură şi nici talente speciale. Nici măcar prea mult timp. În plus ingredientele sunt destul de flexibile, de la nuci, seminţe şi fructe uscate scumpe până la banalele stafide şi seminţe de dovleac sau floarea soarelui.

Secretul e să transformăm fulgii anoşti de ovăz în unii crocanţi şi apetisanţi prin gătirea lor lentă şi să-i combinăm cu nuci şi seminţe după gust.

Reţetă: Granola

Ingrediente:

  • 400 g fulgi de ovaz
  • 70 ml ulei floarea soarelui
  • 120 ml miere
  • 50 ml apa
  • 1 linguriţa scorţişoară (opţional)
  • 1/4 linguriţă sare
  • 50 g seminţe de floarea soarelui, dovleac, susan, in (neprăjite şi nesărate)
  • 80 g nuci (diverse), migdale, fistic(crude şi nesărate)
  • 50 g stafide/goji/caise deshidratate/smochine deshidratate etc.

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la 165 de grade Celsius.
  2. Tocaţi mare, într-un robot de bucătărie sau din cuţit, nucile.
  3. Într-un tigaie antiaderentă de tip tefal  amestecaţi fulgii de ovăz, scortişoara şi sarea.
  4. Într-o crăticioară, pe foc mic, amestecaţi lichidele: mierea, apa şi uleiul. Lăsaţi să fiarbă puţin cât să se formeze un strat subţire de spumă, stingeţi focul şi lăsaţi amestecul să răcească.
  5. Adăugaţi mixul lichid peste cel se fulgi şi amestecaţi totul pe foc mic timp de 1-2 minute, fără ca să se gătească propriu zis ci doar să se acopere fulgii într-un strat uniform.
  6. Tapetaţi tava de la cuptor cu hârtie de copt si adăugaţi granola într-un strat subţire şi uniform.
  7. Menţineţi amestecul în cuptor timp de 10-15 minute.
  8. La jumătatea perioadei scoateţi, amestecaţi şi reîntindeţi fulgii pentru a se găti uniform.
  9. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţui fulgii săs e răcească.
  10. Amestecaţi fulgii cu seminţele, nucile şi fructele tăiate.
  11. În acest moment, opţional, puteţi adăuga granule de ciocolată.
  12. Păstraţi amestecul într-un borcan de striclă bine închis pentru a preveni râncezirea nucilor şi înmuiere fulgilor.
  13. Granola se serveşte cu lapte, cald sau rece, iaurt sau ca atare.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 8

 

print