Sardinele, peşti albaştri, bogaţi în Omega 3, sunt prin definiţie peştii oceanului Atlantic şi se regăsesc în culturile culinare ale tuturor popoarelor de pescari din această parte a lumii. Proaspete, sărate sau afumate, sardinele sunt un peşte popular încă dinainte de a se descoperi conţinutul ridicat în grăsimi bune, pentru că creşte din abundenţă, se pescuieşte în cantităţi mari, motiv pentru care este aproape tot timpul anului accesibil, la un preţ mic.

Vezi şi cum se fac scrumbiile la grătar

În Portugalia dar şi în sudul Spaniei, în Andaluzia, în zona oraşului Malaga, sardinele se prepară vara “la grătar”, punem ghilimele pentru că de facto sardinele se prepară înşirate pe frigărui metalice, asemănătoare unor săbii (espeto), înfipte în nisip de jur împrejurul focului. Secretul acestor sardine constă în faptul că se gătesc cu tot cu solzi care protejează carnea de căldura excesivă, astfel încât la final rezultă un peşte crocant în exterior şi suculent în interior. Reţeta de mai jos este practic adaptarea acestui stil de a găti sardina, la grătarul românesc.

Reţetă: Sardine la grătar

Sumar: Sardine la grătar în stil spaniol

Ingrediente:

 • 20 de sardine
 • 2 lămâi
 • 200 ml de ulei de măsline
 • sare
 • piper

Preparare:

 1. Pregătiţi focul din timp astfel încât jarul să fie gata până în momentul în care pregătiţi peştii (cărbunele are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fi gata pentru gătit). Vezi aici detalii despre grătarul perfect.
 2. Pregătiţi o oală sau un lighean cu apă rece (ideal cu cuburi de gheaţă) şi sare. 80 de grame de sare pentru fiecare litru de apă.
 3. Despicaţi burta sardinelor şi scoateţi-le intestinele.
 4. Puneţi peştii în apa cu sare până în momentul în care jarul este gata.
 5. Scoateţi şi scurgeţi peştii, ştergeţi-i cu un şervet de hârtie de excesul de apă.
 6. Frigeţi peştii pe grătarul încins, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Peştii trebuie să se desprindă cu uşurinţă când îi întoarceţi.
 7. Serviţi sardinele fierbinţi, cu puţin piper proaspăt măcinat deasupra, stropite cu ulei de măsline şi lămâie sau cu o vinegretă formată din ulei şi lămâie (o parte lămâie la 3 părţi de ulei).

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 5 minute

Porţii: 4

print

2 Comentarii

  • Se ard, pentru că sunt foarte subţiri, sause îndepărtează cu tot cu piele.

Comments are closed.