În fiecare vară, scările blocurilor româneşti se umplu – smintind trecătorii – de mirosul vinetelor coapte pe plită, şi mai rar la cuptor, pentru salată de vinete. Şi nu există bucurie mai sinceră decât a copiilor fugind cu o felie de pâine unsă cu salată de vinete şi poftă mai mare decât a prietenilor care îi urmează pofticioşi cu un “dă şi mie o muşcătură”.
Aşadar, salată de vinete cu maioneză.
[note]Mai jos, în film, este prezentată o manieră rapidă de realizare a maionezei cu ajutorul unui blender. Însă, în mod tradiţional, se face exclusiv manual.[/note]
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
- 6 vinete medii
- 1 ceapă medie
- 200 ml ulei
- 1 gălbenuş de ou
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriţă muştar
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi vinetele la copt pe grătar sau plită. Învârtiţi-le pe toate părţile, până când sunt moi iar pieliţa de la suprafaţă este arsă.
- Lăsaţi vinetele să se răcească 5 minute.
- Despicaţi cu o lingură vinetele şi scoateţi miezul într-o sită deasă.
- Lăsaţi la scurs 15 minute până când uleiurile amare sunt eliminate.
[warning]Nu lăsați vinetele în coajă sau la scurs prea mult deoarece se vor oxida.[/warning] - Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Puneţi într-un blender gălbenuşul de ou, uleiul, muştarul, zeama de lămâie şi ceapa tocată. Mixaţi până când obţineţi o maioneză. Asezonaţi cu sare şi piper. (Puteți folosi un blender de mână – scufundător – și un pahar înalt de plastic).
[note]Dacă nu aveţi sau nu doriţi să folosiţi blenderul, puteţi face o maioneză clasică (din aceleaşi cantităţi) pe care să o amestecaţi cu ceapa tocată fin.[/note] - Tocați vinetele cu un tocător de lemn sau plastic până când obţineţi o pastă fină.
[warning]Nu folosiţi obiecte metalice sau roboţi de bucătărie, deoarece vor toca şi seminţele care vor da un gust amărui.[/warning] - Amestecaţi vinetele cu maioneza.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Introduceţi la rece până la servire pentru a se amesteca aromele.
Salata de vinete cu maioneză se serveşte tartinată pe felii de pâine, cu ceapă verde şi roşii, sau se pot umple cu ea roşii, ardei, castraveți etc.
EXCELENTA, DAR MAI TREBUIE BANI.
Ce misto e clipul si ce melodie tonica.
Foarte fain!
Asa fac si eu maioneza.
Si eu am facut aseara salata de vinete :D.
Nu poţi da greş cu salata de vinete:)
cand e sezonul vinetelor vinetele cu maioneza e preferata noastra la fel pregatesc si eu numai ca nu adaog ceapa
in cazul ca maioneza se taie, la blender, cum se poate reface?
Sincer, nu am incercat alte reparatii decat cele clasice: un galbenus de ou, putin mustar, si incorporat, treptat, cate putin din maioneaza taiata. Dar ar fi interesant de verificat daca nu cumva viteza blenderului poate reface unitatea emulsia.
mersi mult pt raspuns 🙂
nik:)
AZI E 23 AUGUST… CE IMPORTANTA MAI ARE!…DAR IN URMA CU CATIVA ANI NE ASEZAM CU TOTII LA MASA SI PRIMUL FEL DE MANCARE ERA SALATA DE VINETE… ACUM TOTUL E ALTFEL. PARCA NICI SALATA NU MAI ARE ACELASI GUST!…
in cazul in care esti…putin nostalgic,iti recomand cateva beri,inainte si dupa degustarea salatei!!!eu asa fac…intotdeauna!si mi iese cea mai buna salata de VINETE comunisteeee…))
SALUTARE SI POFTA BUNA!
In cazul in care maioneza s-a taiat adaugati zeama de lamaie si se va reface. Cred ca metoda veche de a face maioneza, adica cu lingura din lemn si un vas din plastic e cea mai buna. Succes!
Daca vinetele sunt totusi putin amarui,se poate adauga o lingura de smantana(cu continut mai ridicat de grasime),care o va face si mai pufoasa si ii va atenua gustul amarui.
buna mie mia iesit amaruie si nu am folosit obiecte metalice ce fac
poate fi din cauză că vinetele nu au fost bine scurse de zeamă sau pentru că ați folosit un alt tip de ulei (mai amar).
Am cititi in careta lui dr menci reinvata sa gatesti sanatos pe care am luat-o cu libertatea pentru femei retete saptamana trecuta ca pentru niste vinete mai sanatoase trebuie sa folosim sare de mare integrala siu ulei de masline…hhmmm ador vinetele, dar mai ales de cand am invatat sa le fac mai sanatoase!! 🙂
cu blenderul maioneza se taie 80 % nu functioneaza bine ,metalul nu ii bun pt a face maioneza am incercat totusi de vreo 2 ori sa vad daca ii adevarat ce zice in video si se pare ca nu, aceiasi cantitate de ulei, lamaie, mustar si se taie iasa o chestie lichida cu gust de ceapa
alexandra, eu am făcut cu mixerul scufundător și mi-a ieșit fantastică! ai făcut cu blenderul ăla cu pahar sau cu ăla din film? îți dai seama că ce se vede în video nu-i trucat :)) așa că și lor le-a ieșit.
Comments are closed.