Mâncare simplă, de familie, jaj bil forin (pui la cuptor) este un fel tradiţional sirian gătit simplu, cu ingrediente specifice zonei. Practic, fiecare familie îşi are propria reţetă pentru această mâncare. Reţeta se poate realiza atât dintr-un pui întreg tăiat în bucăţi, dar şi din pulpe sau ciocănele.

Porţii: 6

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

  • 6 pulpe de pui (sau un pui întreg, porţionat)
  • 1,5 kilograme de cartofi
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 lingură rasă boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă boia de ardei iute (opţional)
  • 1 linguriţă rasă enibahar măcinat
  • 1 linguriţă rasă chimion măcinat
  • 5 linguri ulei
  • 3 foi de dafin
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi şi curăţaţi puiul. Tăiaţi-l  în bucăţi, dacă e cazul.
  2. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în bucăţi mărişoare. Păstraţi cartofii în apă rece pentru a preveni înnegrirea.
  3. Puneţi carnea la fiert într-o oală cu apă împreună cu foile de dafin.
  4. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  5. Fierbeţi carnea aproximativ 10-15 minute, spumind des.  Scopul nu este de a găti propriu zis carnea ci de a elimina sângele.
  6. Scoateţi carnea din apa în care a fiert.
  7. Curăţaţi usturoiul şi faceţi din el un mujdei împreună cu uleiul, sare şi piper.
  8. Amestecaţi mujdeiul cu boia de ardei dulce şi iute, enibahar şi chimion.
  9. Ungeţi carnea de pui cu trei sferturi din cantitatea de mujdei aromat.
  10. Amestecaţi cartofii cu restul de mujdei.
  11. Puneţi carnea şi cartofii într-o tavă.
  12. Acoperiţi (cu folie de aluminiu sau capac) şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
  13. Îndepărtaţi capacul (sau folia) şi mai lăsaţi la cuptor 10 minute pentru a prinde o culoare frumoasă.

Puiul cu cartofi şi usturoi la cuptor se serveşte fierbinte, cu lipii şi salate.

print