Murarea în saramură a castraveţilor este cea mai răspândită şi mai la îndemână metodă de conservare a acestora pentru iarnă. Simplu de realizat, dacă respectaţi câţiva paşi simpli şi folosiţi castraveţi proaspeţi, această metodă vă va aduce satisfacţii până în primăvara anului viitor sau chiar mai mult. Reţeta de castraveţi muraţi variază de la zonă la zonă şi de la casă la casă, singura constantă rămâne sarea (1 lingură pentru fiecare litru de apă).

Porţii: 1 borcan de 5 litri

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

 • 3kg castraveti (cât mai proaspeţi şi mai fermi)
 • crenguţe marar uscat
 • frunze de vișin
 • 2 linguri de boabe de muștar
 • 1 lingură boabe de piper
 • 3-4 rădăcini de hrean
 • 1 căpățână  de usturoi
 • 1 ceapă tăiată rondele
 • 2-3 foi de dafin
 • 3 linguri sare grunjoasă

Preparare:

 1. Sterilizaţi bocanele.
 2. Spălaţi şi alegeţi castraveţii. Lăsaţi la o parte castraveţii moi sau loviţi.
 3. Amestecaţi 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare grunjoasă.
 4. Fierbeţi apa până când se dizolvă granulele de sare.
 5. Luaţi apa de pe foc şi lăsaţi-o să se răcorească 10-15 minute.
 6. Aşezaţi pe fundul borcanului căţei de usturoi curăţaţi, crenguţe de mărar uscat.
 7. “Clădiţi” castraveţii, în picioare, unul lângă altul.
 8. Inseraţi pe marginea borcanului tulpini de hrean curăţaţe (şi tăiate în jumătăţi sau sferturi dacă sunt prea groase).
 9. Intercalaţi printre castraveţi frunze de vişin şi cele de dafin.
 10. După ce aţi terminat de aranjat castraveţii în borcan, adăugaţi boabele de muştar şi cele de piper.
 11. Puneţi borcanul în chiuvetă, aşezaţi vârful unui cuţit sub el, şi turnaţi saramura fierbinte peste castraveţi.
 12. Închideți borcanul cu capac şi lăsaţi-l cu capacul în jos 10-15 minute.
 13. Lăsaţi să se răcească borcanele, acoperite cu pături sau prosoape calde, până a doua zi.
 14. Depozitaţi borcanele în loc uscat, răcoros  şi întunecat.

Castraveţii muraţi se pot servi cu aproape orice fel de friptură, în special cu cele grase, sau pot fi folosiți la salate – salată orientală, salată de boeuf etc.

[note]Castraveţii se murează, în funcţie de cantitate, după 5-6 săptămâni. În perioada de fermentaţie, lichidul se va tulbura şi, dacă nu este închis ermetic, va fermenta.[/note]

print

7 Comentarii

 1. In zilele noastre nu mai e necesar sa luam precautii sa nu crape borcanele punand cutite sub ele, ca la inceputul secolului XX, borcanele fiind calite din fabricatie contra tensiunilor interioare care apar cu ocazia diferentelor de temperatura. Este o moda de pe vremea bunicii de a proceda astfel. Dupa terminarea fermentarii, lichidul devine clar, mai ales daca ducem borcanele la rece. Castravetii care nu sunt inchisi ermetic se vor strica repede. Nu se pun boabe de mustar si foi de dafin ca la gogosarii in otet. Unii pun si felii de morcovi crestate pentru decor.

 2. Retea de mai sus este foarte buna cu toate ingredientele care le-a mentionat persoana care a postat reteta.incerca-ti si nu ve-ti regreta.

 3. Buna seara,
  Dl Mihai,parerea mea este ca fiecare om,prepara muraturile dupa gustul lui,dar aceasta reteta este pentru a da un gust bun nu pentru (decor) gen morcovi,
  Multumesc

  P.S. La aceasta reteta eu mai pun si cateva frunze/tulpina de telina……Ceapa- nu are ce cauta in aceasta reteta pentru mine….schimba total gustul,Hrean- folosesc radacina,nu tulpina

  • dl.dragos…daca tulpina de hrean nu folositi, atunci tulpina de telina care o recomandati cum arata????!!!!

 4. Buna ziua tuturor; Eu nu am avut (aseara/7.oct.12) hrean si o parte le-am pus fara hrean, doar cu boabele de mustar,piper,si mici foi de dafin (tot acest amestec a fost asa cumparat) iar la restul de borcane (4) ce credeti, am pus un pic de ghimbir, am taiat in 4 si am pus cate-o bucata mica in fiecare borcan. Voi vedea ce gust v-a avea, daca nu incercam nu stim, asa ca in decembrie cand mi-am propus sa incept consumul lor voi afla. Legat de gust, fiecare poate incerca si nota reteta folosita; daca i-a placut o poate repeta; Vom invata doar daca incercam. Multa sanatate tuturor, in iubire, pace si armonie cu universul.

 5. După ce am pus castraveții la saramura,cineva a spus sa îi sterilizez.Nu sunt acri,se mai poate face ceva? Mulțumesc pentru informații dacă știe cineva!

Comments are closed.