Cartofii ţărăneşti cu cârnaţi afumaţi reprezintă o transformare a clasicei garnituri numite generic cartofi ţărăneşti într-o mâncare de sine stătătoare, generoasă în gusturi, căreia nu îi lipseşte decât o farfurie de gogonele murate sau castraveţi în saramură pentru a fi perfectă. Aşadar: cartofi, ceapă prăjită, slăninunţă (şuncă) şi cârnaţi afumaţi rumeniţi. Cam tot ce-ţi trebuie mai ales în zilele reci.

Reţetă: Cartofi ţărăneşti cu cârnaţi afumaţi

Cartofi ţărăneşti cu cârnaţi afumaţi

Ingrediente:

  • 600 grame cartofi
  • 3 linguri rase boia de ardei dulce
  • 1 ceapă mare
  • 1 cârnat afumat (de vreo 30 de centimetri)
  • 100 grame slănină (sau 2 linguri de untură)
  • sare
  • piper
  • verdeaţă

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cuburi.
  2. Puneţi cartofii la fiert într-un litru de apă cu 1 lingură rasă de sare.
  3. Fierbeţi cartofii aproximativ 25 de minute (cartofii trebuie să fie fierți, dar nu exagerat pentru că se vor sfărâma).
  4. Până fierb cartofii, tăiaţi slăninuţa în bucăţele şi cârnaţii în rondele de 1 centrimetru.
  5. Curățaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  6. Puneţi slănina într-o cratiţă sau tigaie pe foc.
  7. Când a devenit transparentă adăugaţi cârnaţii.
  8. Când slănina şi cârnaţii s-au rumenit uşor și au lăsat grăsime (cam 3-5 minute), adăugaţi ceapa.
  9. După ce ceapa s-a înmuiat, adăugaţi boiaua.
  10. Lăsaţi boiaua să-şi dezvolte culoarea şi aroma câteva secunde (nu prea multe să n-o ardeţi) şi adăugaţi cartofii scurși de apă.
  11. Amestecaţi de câteva ori cartofii cu amestecul de cârnaţi şi ceapă, până prind o o uşoară crustă de bucurie.
  12. Cartofii ţărăneşti cu cârnaţi se servesc fierbinţi, cu murături şi ţuică.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 2

print