Cartofii ţărăneşti cu cârnaţi afumaţi reprezintă o transformare a clasicei garnituri numite generic cartofi ţărăneşti într-o mâncare de sine stătătoare, generoasă în gusturi, căreia nu îi lipseşte decât o farfurie de gogonele murate sau castraveţi în saramură pentru a fi perfectă. Aşadar: cartofi, ceapă prăjită, slăninunţă (şuncă) şi cârnaţi afumaţi rumeniţi. Cam tot ce-ţi trebuie mai ales în zilele reci.
Reţetă: Cartofi ţărăneşti cu cârnaţi afumaţi
Ingrediente:
- 600 grame cartofi
- 3 linguri rase boia de ardei dulce
- 1 ceapă mare
- 1 cârnat afumat (de vreo 30 de centimetri)
- 100 grame slănină (sau 2 linguri de untură)
- sare
- piper
- verdeaţă
Preparare:
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cuburi.
- Puneţi cartofii la fiert într-un litru de apă cu 1 lingură rasă de sare.
- Fierbeţi cartofii aproximativ 25 de minute (cartofii trebuie să fie fierți, dar nu exagerat pentru că se vor sfărâma).
- Până fierb cartofii, tăiaţi slăninuţa în bucăţele şi cârnaţii în rondele de 1 centrimetru.
- Curățaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Puneţi slănina într-o cratiţă sau tigaie pe foc.
- Când a devenit transparentă adăugaţi cârnaţii.
- Când slănina şi cârnaţii s-au rumenit uşor și au lăsat grăsime (cam 3-5 minute), adăugaţi ceapa.
- După ce ceapa s-a înmuiat, adăugaţi boiaua.
- Lăsaţi boiaua să-şi dezvolte culoarea şi aroma câteva secunde (nu prea multe să n-o ardeţi) şi adăugaţi cartofii scurși de apă.
- Amestecaţi de câteva ori cartofii cu amestecul de cârnaţi şi ceapă, până prind o o uşoară crustă de bucurie.
- Cartofii ţărăneşti cu cârnaţi se servesc fierbinţi, cu murături şi ţuică.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 25 minute
Porţii: 2