Plăcinta prin definiţie a Ardealului, confundată uneori cu surata ei de origine austro-ungară – langoşul, această dospitură se prepară dintr-un aluat de o simplitate dumnezeiască (făină, drojdie, apă şi sare) şi se umple cu o brânză tare la gust – simplă, dacă e iarnă – sau cu cozi de ceapă şi mărar proaspăt dacă e vară. Greu de găsit un miros mai apetisant decât cel al unei plăcinte cu brânză friptă de o bunică gârbovită deasupra lespezii înnegrite, încinsă direct deasupra flăcării, atrăgându-şi deopotrivă nepoţii şi invidia vecinilor.
[note]În mod tradiţional plăcinta se frige pe un bucată de tablă neagră, dar se poate prepara şi într-o bucătărie modernă, într-o tigaie neaderentă.[/note]
[tip]Versiunile de post se umplu cu varză dulce călită sau cu cartofi fierţi, amestecaţi cu ceapă călită şi boia (prin zona Banatului).[/tip]
Reţetă: Plăcintă cu brânză
Ingrediente
- 500 grame de făină
- 25 grame drojdie proaspătă
- 3 linguri de ulei
- 300 ml apă călduţă
- 400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
- cozile de la o legătură de ceapă (opţional)
- 1 legătură zdravănă de mărar proaspăt (opţional)
- 1 linguriţă de sare
- ulei pentru uns tigaia
- smântănă grasă pentru servire
Preparare
- Cerneţi făina.
- Amestecaţi făina cu sarea.
- Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o să facă băşice 10 minute, la loc cald.
- Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă.
- Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine.
- Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un ştergar.
- Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o mărarul şi cozile de ceapă tocate.
- După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).
- Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii.
- Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
- Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială.
- Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei.
- Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor).
- Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
- Procedaţi la fel cu celelalte plăcinte.
- Plăcintele ardeleneşti se sevesc calde sau reci, unse cu smântână.
Timp de pregătire: 90 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porţii: 6
Un buton de “print” si unul de “mail” ar fi mai mult decat binevenite pe acest site.
Bamse, există buton de print și de e-mail sub butonul de Share pe care îl găsești sub titlul articolului sau jos, înainte de comentariile Facebook.
Comments are closed.