Cartofi ţărăneşti

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Prezenţă iubită în restaurantele româneşti, cartofii ţărăneşti sunt serviţi ca garnitură generoasă deşi pot fi o mâncare în sine. Actuala formă a acestei reţete se află la jumătatea distanţei dintre tradiţionala reţetă a cartofilor ţărăneşti, fripţi cu slănină, şi mai nobila reteţă germană de bratkartoffeln, care, însă, se aromează cu mărar.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente:

  • 1 kilogram de cartofi (roşii sunt cei mai buni)
  • 1 ceapă albă
  • 200 grame de bacon
  • 3 linguri ulei (sau două de untură)
  • 1 lingură rasă de boia de ardei dulce
  • sare şi piper
  • pătrunjel verde tocat, pentru servire

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe mărişoare sau rondele, după preferinţă.
  2. Puneţi cartofii la fiert, în apă cu sare şi o lingură de ulei.
  3. Până fierb cartofii curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o julienne. Tăiaţi cubuleţe sau fâşii baconul.
  4. Încingeţi uleiul (sau untura) rămas şi rumeniţi ceapa şi baconul.
  5. Adăugaţi boia de ardei şi lăsaţi-o să-şi elibereze aroma şi culoarea.
  6. După ce s-au fiert, adăugaţi şi cartofii scurşi de apă şi rumeniţi împreună cu restul ingredientelor. Aveţi grijă să nu îi rupeţi.

Cartofii ţărăneşti se servesc fierbinţi ca garnitură pentru şniţele sau fripturi la tavă sau simpli ca atare, cu verdeaţă proaspăt tocată peste.

Cartofii ţărăneşti se pot face şi la cuptor, în tavă, variantă recomandabilă pentru atunci când faceţi mai multe porţii.

După ce cartofii au fiert, clătiţi-i cu apă rece pentru a le păstra fermitatea.

Pentru această reţetă se pot folosi şi cartofi fierţi în coajă însă doar dacă nu prezintă pete inestetice.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

7 Responses to “Cartofi ţărăneşti”

  1. Alina

    eu caut o reteta…vreau sa fac ceva de mancare ca mama nu e acasa…e la spital, si nu gasesc nici una la indemana. defapt sunt destule si as face ca imi place sa gatesc dar nu am ingredientele necesare. si nu am nici bani sa cumpar ce trebuie. sunt tare necajita. of…ce ma fac…ce gatesc?

    Reply
  2. cevabun

    Alina, spune-ne ce ingrediente ai in casa si iti dam noi cateva idei.

    Reply
  3. icsela

    Inca o reteta gustoasa si usor de preparat chiar si pt un icepator ca mine.

    Reply
  4. daryy

    si un copil de 15 ani o poate face xD

    Reply
  5. adi

    prea usor de facut ! am 13 ani si stiu sa fac mancaruri mai dificile

    Reply
  6. gabriela

    o sa maminc in 5minute acesti catofi deliciosi

    Reply
  7. Serbanica

    Buba…o fi usoar de preparat aceasta reteta dar foarte rapid de facut si ectraordinar de buna.baieti mei o prefer cu toate ca sunt foarte mofturosi la mancare :)

    Reply

Leave a Reply