Ceva Bun

Tochitura

Tochitura, numită uneori – din motive pe care le vom vedea ulterior – măcelărească, moldovenească, dobrogeană, ardelenească sau cum ne mai vine la gură, este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

Povestea iniţială a tochiturii e simplă. Şi s-a complicat ulterior. Numele său este, de fapt, regionalismul moldovenesc (din tochit) pentru termenul “topitură” şi face referire la slănina pentru topit din ziua tăierii porcului. Ţăranii culegeau jumările cu fâşii de grăsime şi le mâncau cu mămăligă. Ulterior reţeta a evoluat: se frigeau bucăţile de carne mai grase – în grăsimea proprie – cu ceapă.

Cu timpul, reţeta s-a dezvoltat şi s-a transformat într-o “pomană a porcului”, şi, în cratiţa de tochitură, au picat câte un pic din toate din toate cele aflate pe masa cu porcul tăiat şi pregătit pentru umplut cârnaţii şi caltaboşii: bucăţi de carne, măruntaie, usturoi, dafin, cimbru, boia de ardei, etc.).

Apetitul pentru tochitură a românului nu a putut fi limitat doar la o zi pe an, astfel încât a trecut pe meniul restaurantelor. Însă, aşa cum nu poţi să faci bradul de Crăciun în ziua de Paşte, tot aşa nu poţi să faci tochitura/pomana porcului în luna august, astfel încât reţetarele au împrumutat diverse denumiri pentru a da onorabilitate tochiturii şi adaosurilor sale ulterioare: cărnuri de vită sau pui, cârnaţi (cruzi sau afumaţi), vin, ardei, roşii, brânză, ouă ochiuri, etc.

Rezumând: tochitura, în înţelesul ei primordial, constă exclusiv în carne de porc, friptă relativ simplu şi consumată cu mămăligă. Dacă însă v-aţi îndrăgostit de versiunile moderne, vă oferim o reţetă în interpetarea cevabun.ro.

Porţii: 4

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

pentru servire

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea şi cârnaţii în cuburi potrivit de mari.
  2. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul din cuţit.
  3. Topiţi untura într-o cratiţă sau tigaie adâncă groasă în tablă.
  4. Adăugaţi şi rumeniţi carnea.
  5. După ce s-a rumenit carnea adăugaţi cârnaţii şi mai prăjiţi totul încă 3 minute.
  6. Adăugaţi şi sotaţi totul cu usturoi 1-2 minute.
  7. Adăugaţi 2 căni de vin alb sec, una de apă şi foile de dafin.
  8. Acoperiţi şi fierbeţi la foc potrivit timp de 50 de minute.
  9. Adăugaţi sare, piper, boia de ardei şi cimbru. Completaţi cu apă dacă e cazul.
  10. Mai fierbeţi înăbuşit 10 minute.
  11. În paralel faceţi o mămăligă (din 2 căni de mălai şi 5 de apă, puţină sare şi ulei) şi 4 ochiuri.

Tochitura se serveşte cu sosul din tigaie, mămăligă, brânză şi ochiuri, alături de murături.

print