Ceva Bun

Tarator – supă rece de castraveţi

O supă rece, de vară, născută la sud de Dunăre, acolo unde bulgarii excelează în lucrurile pământului: creşterea oilor şi legumicultura. Taratorul, care aminteşte pe alocuri de gustul tzatziki-ului, se găteşte şi în România prin satele sudului sufocat de căldura verii. Marile merite ale taratorului aşteaptă să fie recunoscute: nu încălzeşte bucătăria şi nu vă îngreunează stomacul.

Vezi aici și rețeta de Tzatziki.

Reţetă: Tarator – supă rece de castraveți

Ingrediente:

  • 1 castravete lung
  • 750 grame de iaurt
  • 2 căţei de usturoi
  • 125 mililitri de lapte
  • 2 linguri de mărar proaspăt tocat
  • 1 lămâie
  • 1 lingură ulei
  • 50 grame de nuci
  • sare, piper
  • mărar şi boia pentru ornat
  • 4 linguriţe ulei de nuci (opţional, pentru ornat)

Preparare:

  1. Decojiţi castravetele. Extrageţi sucul din lămâie. Curăţaţi usturoiul.
  2. Puneţi deoparte o treime din castravete. Tăiaţi în două restul castravetelui, scoateţi-i seminţele şi tăiaţi-l mărunt.
  3. Pasaţi cuburile de castravete cu iaurtul, laptele, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul şi uleiul. Adăugaţi sare şi piper.
  4. Introduceţi supa la frigider pentru o jumătate de oră.
  5. Tăiaţi cubuleţe restul castravetelui. Tocaţi nucile.
  6. Turnaţi supa răcită în 4 boluri.
  7. Presăraţi cubuleţe de castravete şi nuci în fiecare farfurie.
  8. Ornaţi cu un fir de mărar, puţină boia şi o linguriţă ulei de nuci.
  9. Taratorul se serveşte rece, cu pâine prăjită.

Timp de pregătire: 15 minute (plus 30 minute la rece)

Porții: 4

print