Ceva Bun

Supă de linte roşie

Turiştii români se întorc din vacanţele petrecute în Turcia cu un vraf de poze, seturi de ceai aurite – perfect inutile – şi amintirea supei de linte roşie mâncată acolo. Kırmızı Mercimek Çorbası este numele acestei supe etalon a Turciei, care marchează sfârşitul teritoriului lintei. Pentru că lintea, indiferent de culoarea ei (roşie, verde sau galbenă), din motive socio-culturale mai mult decât climaterice, îşi duce existenţa aproape exclusiv la est de noi (excepţie Grecia şi Spania), în special între India şi Turcia. Faima acestei supe s-a răspândit însă în toată lumea.

La fel ca şi la alte reţete foarte populare, şi reţeta supei de linte roşie cunoaşte multiple variante locale, unele mai aromate, altele mai picante, unele îngroşate cu orez fiert, altele cu un cartof.

Porţii: 6-8

Timp de preparare:


Ingrediente:

+ pentru o supă mai aromată:

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi morcovul şi daţi-le prin răzătoarea mare sau tocaţi-le mărunt.
  2. Spălaţi în câteva ape reci boabele de linte.
  3. Încingeţi uleiul într-o oală.
  4. Adăugaţi ceapa şi morcovul şi sotaţi-le uşor timp de 1-2 minute, amestecând constant.
    [tip]Opţional, adăugaţi în această etapă coriandrul şi chimionul.[/tip]
  5. Adăugaţi pasta de tomate şi rumeniţi-o uşor.
  6. Adăugaţi boabele de linte şi supa.
  7. Acoperiţi oala şi lăsaţi să fiarbă timp de 35-40 de minute, la foc mediu spre mic, până când boabele de linte sunt fierte bine.
  8. Luaţi vasul de pe foc, amestecaţi gălbenuşurile de ou cu puţină supă sau apă rece şi adăugaţi-le amestecând uşor în supă.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper.
    [note]În mod tradiţional aceasta este o supă destul de piperată.[/note]
  10. Pasaţi supa dacă doriţi să aibă o consistenţă mai fină sau serviţi-o ca atare.

Supa de linte se serveşte fierbinte – cu sferturi de lămâie alături  şi mentă uscată peste – cu felii de pâine albă.

[tip]Opţional, puteţi decora supa cu câteva picături de ulei în care aţi rumenit uşor boia de ardei dulce.[/tip]

[tip]Pentru o varianta de post: înlocuiţi gălbenuşurile de ou cu 1 pumn de orez pe care îl adăugaţi la fiert în ultimele 10 minute sau 1 cartof pe care îl adăugaţi la început.[/tip]

print