Ceva Bun

Salată de vinete cu maioneză

În fiecare vară, scările blocurilor româneşti se umplu – smintind trecătorii – de mirosul vinetelor coapte pe plită, şi mai rar la cuptor, pentru salată de vinete. Şi nu există bucurie mai sinceră  decât a copiilor fugind cu o felie de pâine unsă cu salată de vinete şi poftă mai mare decât a prietenilor care îi urmează pofticioşi cu un “dă şi mie o muşcătură”.

Aşadar, salată de vinete cu maioneză.

[note]Mai jos, în film, este prezentată o manieră rapidă de realizare a maionezei cu ajutorul unui blender. Însă, în mod tradiţional, se face exclusiv manual.[/note]

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 100 de minute

 

Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi vinetele la copt pe grătar sau plită. Învârtiţi-le pe toate părţile, până când sunt moi iar pieliţa de la suprafaţă este arsă.
  2. Lăsaţi vinetele să se răcească 5 minute.
  3. Despicaţi cu o lingură vinetele şi scoateţi miezul într-o sită deasă.
  4. Lăsaţi la scurs 15 minute până când uleiurile amare sunt eliminate.
    [warning]Nu lăsați vinetele în coajă sau la scurs prea mult deoarece se vor oxida.[/warning]
  5. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  6. Puneţi într-un blender gălbenuşul de ou, uleiul, muştarul, zeama de lămâie şi ceapa tocată. Mixaţi până când obţineţi o maioneză. Asezonaţi cu sare şi piper. (Puteți folosi un blender de mână – scufundător – și un pahar înalt de plastic).
    [note]Dacă nu aveţi sau nu doriţi să folosiţi blenderul, puteţi face o maioneză clasică (din aceleaşi cantităţi) pe care să o amestecaţi cu ceapa tocată fin.[/note]
  7. Tocați vinetele cu un tocător de lemn sau plastic până când obţineţi o pastă fină.
    [warning]Nu folosiţi obiecte metalice sau roboţi de bucătărie, deoarece vor toca şi seminţele care vor da un gust amărui.[/warning]
  8. Amestecaţi vinetele cu maioneza.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper.
  10. Introduceţi la rece până la servire pentru a se amesteca aromele.

Salata de vinete cu maioneză se serveşte tartinată pe felii de pâine, cu ceapă verde şi roşii, sau se pot umple cu ea roşii, ardei, castraveți etc.

print