Ceva Bun

Mâncare de mazăre cu cârnăciori

O mâncare “normală”, de zi cu zi, o tocăniţă  lipsită nazuri şi poate, tocmai de aceea, plăcut surprinzătoare de fiecare dată. Aroma unică a cârnăciorilor afumaţi  în amestec cu dulceaţa din mazăre fac din acest fel de mâncare o binecuvântare după o zi de muncă.

Porţii: 6

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa. Dacă folosiţi morcovi proaspeţi, curăţaţi-i şi treceţi-i prin răzătoarea mare. Dacă folosiţi morcovi tineri, în apă, doar scurgeţi-i de lichid.
  2. Tăiaţi baconul cubuleţe şi cânăciorii bucăţi lungi de 2 degete.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie sau cratiţă adâncă.
  4. Adăugaţi ceapa (şi morcovul dacă folosiţi morcov proaspăt) şi sotaţi-o până devine sticloasă.
  5. Adăugaţi baconul şi cârnăciorii şi lăsaţi-i să-şi elibereze aroma.
  6. Adăugaţi pasta de tomate şi roşiile.
  7. Lăsaţi roşiile să se rumenească uşor şi stingeţi totul cu o cană de apă.
  8. Adăugaţi cimbrul şi puţină sare şi lăsaţi să fiarbă totul timp de 10 minute.
  9. Adăugaţi morcovii, mazărea (fără apă dacă  este din conservă) şi lăsaţi să fiarbă totul încă 10 minute sau până când legumele s-au pătruns.
  10. Adăugaţi mărarul tocat, potriviţi de sare şi, eventual, piper, lăsaşi să dea totul un clocot şi trageţi vasul de pe foc.

Mâncarea de mazăre cu cârnăciori se serveşte fierbinte, cu verdeaţă tocată şi, opţional, cu o lingură de smântână.

[note]Bineînţeles că reţeta se poate realiza şi cu mazăre şi roşii prospete, decojite.  Reţeta de mai sus este una rapidă. Totuşi, la modul general, decât să folosiţi legume “proaspete”, dar vechi, mai bine optaţi pentru cele congelate întrucât sunt congelate în câteva ore după recoltare. [/note]

print