Lupul de mare (Pesce lupo, italiană) este – alături de întrega familie a bibanilor de mare europeni, numiţi branzino în italiană – peştele favorit al Italiei şi unul dintre cei mai valoroşi peşti din meniurile din Peninsulă. Gătit simplu, cu mirodenii mediteraneene, aceste peşte cu carne albă şi dulce, este o adevărată desfătare, săracă în calorii dar bogată în satisfacţii.
Porţii: 3
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
- 3 lupi de mare a câte 300-400 grame bucata
- 6 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă rozmarin uscat
- 1/2 linguriţă busuioc uscat
- 1/2 linguriţă oregano
- 1/4 linguriţă fulgi de chili (opţional)
- 1/2 lămâie + lămâie pentru servire
- sare
- piper
Preparare:
- Evisceraţi peştii şi curăţaţi-i de solzi.
[tip] În funcție de locul de unde achiziționați peștele, puteți să îi cereți vânzătorului de raion să îl curețe și să-l eviscereze. [/tip] - Pisaţi rozmarinul cu busuiocul, oregano, fulgii de chili, 1 linguriţă de sare şi 4-5 boabe de piper într-un mojar.
- Ungeţi peştii cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline (3 linguri) şi presăraţi pe ambele părți amestecul de mirodenii.
- Frigeţi peştii pe grătar sau plită, la foc mediu, câte 8-12 minute pe fiecare parte.
- Luaţii peştii de pe grătar şi stropiţi-i cu zeamă de lămâie şi restul de ulei de măsline.
Lupul de mare la grătar se serveşte cu garnituri de bază de cartofi la cuptor (ex. cartofi cu rozmarin) şi/sau salate.