O reţetă extrem de simplă şi de la îndemâna tuturor, gustoasă şi consistentă. Ficăţeii de pui merg de minune cu ciupercile în acest sos din smântână dulce şi vin, aromat cu un praf de nucşoară şi un strop de chili.
Porţii: 4
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 1 kilogram ficăţei de pui
- 350 grame ciuperci albe, de cultură (preferabil cât mai mici)
- 250 ml smântână dulce grasa (30%)
- 300 ml vin alb,sec
- 2 linguri de unt
- 1/4 linguriţă nucsoara
- 1/2 linguriţă chili sau boia de ardei iute
- 2 linguri pătrunjel tocat
- sare
- piper alb
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 175 de grade (temperatură medie).
- Alegeţi şi curăţaţi ficăţeii de urmele de fiere.
- Alegeţi şi spălaţi ciupercile. Tăiaţi ciupercile felii groase (dacă sunt mari), jumătăţi sau sferturi.
- Puneţi ficăţeii şi ciupercile într-o tavă.
- Adăugaţi vinul, untul şi 1/2 cană de apă.
- Presăraţi totul cu sare, piper, nucşoară şi chili.
- Introduceţi la cuptor pentru 30-35 de minute, până când ficăţeii s-au pătruns dar zeama nu a scăzut de tot. Dacă mai e cazul, adăugaţi 1/2 cană de apă.
- Scoateţi tava şi adăugaţi smântâna dulce. Mişcaţi tava pentru a se omogeniza.
- Introduceţi alte 5-6 minute la cuptor până când sosul se leagă.
- Scoateţi tava şi adăugaţi pătrunjelul proaspăt tocat.
Ficăţeii de pui cu ciuperci în sos de vin alb se servesc cu diverse garnituri pe bază de cartofi, de la piure la cartofi cu rozmarin, mămăligă, etc.