Ceva Bun

Ciocolată de casă

Un desert foarte simplu de preparat, ciocolata “de casă” are o reputaţie universală şi se regăseşte, cu diferenţele de rigoare, în orice colţ al lumii. În România, în special în cea a anilor ’80, ciocolata de casă a reprezentat pentru mulţi copii dulcele suprem.

Vezi aici rețeta de Trufe de ciocolată.

Reţetă: Ciocolată de casă

Ingrediente:

  • 450 grame de zahăr
  • 10 ml esenţă de rom (opţional)
  • 170 grame de unt gras (minim 80% grasime)
  • 500 grame lapte praf
  • 80 grame de cacao

Preparare:

  1. Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao şi treceţi-le prin sită.
  2. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă într-o crăticioară.
  3. Fierbeţi aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios, fără ca zahărul să se caramelizeze.
  4. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi luaţi vasul de pe foc. Amestecaţi până se topeşte.
  5. Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, cu grijă pentru a nu forma cocoloaşe.
  6. Amestecaţi energic – eventual folosind braţele de frământat ale mixerului – cât este cald, pentru a obţine o masă omogenă.
  7. Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă dreptunghiulară unsă cu puţin ulei.
  8. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.
  9. Ciocolata de casă se consumă ca atare.

Timp de pregătire: 30 minute + 2-3 ore la rece

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 12

print