Ceva Bun

Chiftele din carne

În lumea culinară există cel puţin două certitudini: că fiecare cultură culinară naţională are propria sa pâine şi reţetă de chiftele din carne. Pentru că tocătura de carne oferă o mare libertate de exprimare, în funcţie de ingredientele şi imaginaţia fiecăruia. Gustoase şi economice, iubitoare de variate sosuri şi garnituri, chiftelele sunt binevenite la orice masă.

A propune o reţetă universală de chiftele ar însemna să ultragiezi milioanele de gospodine ale acestei ţări, fiecare cu reţeta ei; astfel încât, mai jos, veţi găsi doar o reţetă de bază a acestui preparat atât de popular.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Chifteluțe suedeze.  [/readalso]

Reţetă: Chiftele din carne

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne (porc, vită sau amestec)
  • 1 ceapă mare
  • 100 grame făină
  • 150 grame de miez de pâine
  • 1 cană supă de carne (vită sau pui)
  • 6 căţei de usturoi
  • 2 ouă mari
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1-2 linguri mărar tocat ( opţional)
  • sare
  • piper
  • grăsime pentru prăjire

Preparare:

  1. Stropiţi pâinea cu supă de carnea, lăsaţi-o să absoarbă puţină supă (cât număraţi până la 5) şi stoarceţi bine.
  2. Treceţi carnea, împreună cu pâinea, de două ori prin maşina de tocat.
    [note]Dacă folosiți carne gata tocată, frământaţi-o doar bine cu pâinea.[/note]
  3. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi ceapa şi pisaţi usturoiul.
  4. Rumeniţi uşor ceapa în două linguri de ulei.
  5. Amestecaţi carnea cu ceapa, usturoiul pisat, ouăle, verdeaţa tocată, o linguriţă de sare şi un vârf de cuţit de piper. Frământaţi bine amestecul.
  6. Luaţi cu o linguriţă din amestec şi formaţi chifteluţe de formă rotundă sau plată.
    [note]Puteţi face chiftelele mai mari sau mai mici în funcţie de gusturile dumneavoastră, însă dimensiunea lor va influenţa direct timpul, temperatura, modalitatea de prăjire și numărul de chiftele obținute. [/note]
  7. Treceţi chiftelele prin făină. Îndepărtaţi excesul de făină.
    [warning]Făina va face chiftelele crocante la suprafaţă. Surplusul de făină trebuie îndepărtat deoarece se va arde.[/warning]
  8. Prăjiţi chiftelele în grăsime încinsă, la temperatură medie.
    [tip]Cele mai gustoase chiftele sunt cele prăjite într-un amestec egal de ulei cu untură de porc.[/tip]
  9. Scoateţi chiftelele cu o spumieră pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.

Timp de pregătire: 25 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: aproximativ 35 chiftele

Chiftelele se servesc calde sau reci, cu diverse garnituri şi sosuri, în sandvişuri sau ca gustări.

[tip]Dacă vă plac chftelele mai moi şi mai pufoase, puteţi aduga 1/2 linguriţă de bicarbonat în amestecul de carne.[/tip]

print