Ceva Bun

Ceafă de porc la grătar

Ceafa de porc la grătar este o piatră de temelie a grătarului românesc, alături de dezosata pulpă de pui. Şi pe bună dreptate. Mai fragedă decât pulpa şi mai suculentă decât muşchiul de porc, ceafa de porc la grătar, atunci când este bine gătită (nu neapărat  prea mult făcută) este o delicatesă de vară, motiv pentru care a făcut carieră din cele mai modeste bodegi până în cele mai elegante restaurante. Reţeta unei cefe de porc la grătar este pe cât de simplă pe atât de uşor de complicat. Mai jos aveţi un scurt ghid de preparare a cefei de porc la grătar şi câteva variante pentru a o diversifica.

Citește și ghidul grătarului perfect.

Reţetă: Ceafă de porc la grătar

Ingrediente:

  • 4 bucăţi ceafă de porc (de un deget grosime, a câte 220-240 grame fiecare)
  • 1 bucăţică de slănină
  • ulei
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Pregătiţi grătarul:
    – Faceţi focul sau încingeţi grătarul electric.
    – Grătarul trebuie să fie încins şi bine curăţat; cărbunii trebuie lăsaţi să ardă până le dispare flacăra şi se pudrează cu cenuşă la suprafaţă.
  2. Scoateţi carnea de la rece cu 30 de minute înainte de a o frige.
    [tip]Temperatura cărnii puse pe grătar este vitală pentru procesul de frigere. Se recomandă ca aceasta să fie la “temperatura camerei” atunci când este pusă pe grătar.[/tip]
  3. Ungeţi carnea cu ulei şi lăsaţi-o să se odihnească.
    [warning]Cu excepţia marinatelor, nu folosiţi sare înainte de a o pune pe grătar. Sarea dezhidratează carnea.[/warning]
  4. Ungeţi grătarul încins cu slănina.
  5. Frigeţi carnea pe grătar timp de 5-7 minute, pe fiecare parte.
    [tip]Pentru dungi frumoase, sub formă de romburi, întoarceţi carnea pe grătar (pe aceeaşi parte) la jumătate procesului de frigere, la 90 de grade  (poziţionarea orei 3 pe ceas). Repetaţi pe cealaltă parte.[/tip]
  6. Întoarceţi şi frigeţi şi pe cealaltă parte.
    [tip]Este de preferat ca ceafa de porc să fie mai puţin făcută decât prea bine (uscată).[/tip]
    [warning]Grăsimea din ceafă, care picură pe jar, poate să reaprindă flăcările. În cadrul acestui proces există riscul ca ceafa să se ardă sau ca cenuşa (nesănătoasă pentru organism) să se lipească de carne. Stropiţi cu puţină apă când sesizaţi apariţia flăcărilor. O altă măsură de precauţie este acoperirea jarului cu o folie de aluminiu.[/warning]
  7. Săraţi şi piperaţi.
  8. Ceafa de porc se serveşte imediat, de preferinţă cu salată de varză sau alte salate de sezon.

Timp de gătire: 30 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 4

 Marinate (marinade) pentru ceafa de porc

Ceafa de porc este minunată gătită simplu. Dar, pentru varietate, vă recomandăm o serie de marinate, ideale pentru a frăgezi carnea şi a o îmbogăţi cu noi arome. Amestecaţi ingredientele, introduceţi bucăţile de carne într-o pungă de marinată sau într-un vas cu capac, acoperiţi-le cu marinată şi lăsaţi-le până a doua zi, la frigider. Cu 30-40 de minute înainte de a le pune pe grătar, scoateţi-le din frigider.
[warning]Marinatele groase şi cele cu zahăr se curăţă înainte de a pune carnea pe grătar pentru a preveni arderea.[/warning]

Vezi tot ce trebuie să ştii despre marinate.

Românească

Ungurească (picantă)

Grecească

Italiană

Mexicană (picantă)

Orientală

Japoneză

Thailandeză

Chinezească

print